english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Ikon Gallery
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Představujeme novou výstavu Krištofa Kintery v Birminghamu - Konec Legrace!

Ve významné birminghamské galerii Ikon bude zítra zahájena výstava českého umělce Krištofa Kintery nesoucí název „The End of Fun!“. Umělec, jenž je mezinárodně uznávaný za svá sochařská, často kinetická díla plná charakteristické energie a smyslu pro představivost, tak ve Spojeném království vůbec poprvé nabídne přehled těch nejnovějších, ale i archivních kousků. 

Výstava, která se bude rozprostírat nejen v prostorách celé galerie, ale také v jejím okolí, poukazuje na aktuální problémy životního prostředí, kterým v současné době čelíme, čímž v kontextu aktuální klimatické situace nabývá zcela nové hloubky.

Kinterova tvorba, protkaná černým smyslem pro humor, odráží současné dění ve světě. Jeho díla se vyznačují rovnováhou mezi zdánlivou triviálností a pohromou, přičemž představují pronikavou a filozofickou kritiku hyperkapitalistických systémů, a to především v souvislosti s obavami ohledně ochrany životního prostředí: „Jsem si vědom naší odpovědnosti za drastické změny klimatu, vymírání druhů a všelijakých živých organismů, a je mi jasné, že dříve či později budeme čelit závažným problémům. Měli bychom se stydět. Já se stydím.“

Z důvodu koronavirových opatření nemohl Krištof Kintera na otevření výstavy přicestovat. Pevně však věříme, že Spojené království navštíví v nejbližších týdnech a své dílo oficiálně uvede buď osobně, nebo virtuálně.

Organizátorem výstavy je galerie IKON za podpory Velvyslanectví České republiky v Londýně, Českého centra Londýn a Ministerstva kultury České republiky. Součástí výstavy je také katalog s texty od nezávislého kurátora a spisovatele Miroslava Ambroze a kurátorky galerie Ikon Melanie Pocock.

Pro další informace a rezervaci vstupenek navštivte web galerie Ikon: https://www.ikon-gallery.org/event/kristof-kintera/