français  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České filmy na festivalu CinEast 2016 v Lucembursku

Kdy: 06.10.2016 - 23.10.2016, Kde: Hlavními dějišti festivalu CinEast jsou : Cinémathèque de la Ville de Luxembourg, Neimënster a Ciné Utopia

Velvyslanectví  České republiky podpořilo 9. ročník filmového festivalu "CinEast", který se koná ve dnech 6.-23. října 2016 v Lucemburku a okolních městech.

plakát

plakát

9. ročník festivalu středo- a východoevropských filmů CinEast (www.cineast.lu), který se uskuteční ve dnech od 6. do 23. října 2016 v Lucemburku a okolí, nabídne kolem stovky projekcí více než 60 celovečerních a 40 krátkých filmů z 18 postkomunistických zemí. Na programu festivalu je navíc celá řada doprovodných akcí (koncerty, rozsáhlá výstava fotografií na téma „Away From Home“, debaty, gastronomické akce, tematické večery atd.) a také setkání s více než 20 hosty.

Českou filmovou tvorbu na festivalu zastoupí řada snímků nejrůznějších žánrů a také dva hosté. Projekce komedie Teorie tygra v režii Radka Bajgara v Salle Krieps (Neimenster) se zúčastní přední česká herečka Tatiana Vilhelmová. Do Cinémathèque zavítá ředitel Národního filmového archivu pan Michal Bregant, který uvede projekci čerstvě zrestaurované verze klasické sci-fi s názvem Ikarie XB 1 režiséra Jindřicha Poláka (1963), která byla představena letos na festivalu v Cannes (Cannes Classics). Dále bude uveden film Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově, který byl velkým vítězem Cen českých filmových kritiků a je také nedávno vyhlášeným českým kandidátem na Oscara. Chybět nebude ani kontroverzní a letos celosvětově nejúspěšnější český snímek Já, Olga Hepnarová (režie Tomáš Weinreb a Petr Kazda) o poslední ženě popravené v Československu, který měl premiéru a také získal ocenění na festivalu Berlinale. V rámci hlavního tematického cyklu „Away From Home“ bude dále uveden dokumentární snímek Uprchlíci, který natočil režisér Tomáš Kratochvíl přímo mezi uprchlíky putujícími přes Turecko a Balkán do EU a po němž bude následovat debata za účasti osob, které tuto cestu rovněž podnikli. V rámci maratonů krátkých filmů budou uvedeny snímky Happy End (Jan Saska) a Furiant (Ondřej Hudeček). Z koprodukčních snímků je třeba uvést slovensko-český film Eva Nová režiséra Marka Škopa, jíž se zúčastní legendární slovenská herečka Emília Vášáryová. Na své si přijdou také milovníci živých doprovodů k němým filmům – letos festival připravil hned dva. K němému filmu Jánošík (1921) zahraje slovenská pětice Bashavel, která originálním způsobem propojuje jazz s tradiční hudbou zastoupenou cimbálem. Programy pro děti nabídnou nejen pásmo pro nejmenší (Kids Show, Neimënster) s Žížaláky (Jaromír Gál) a Patem a Matem (Marek Beneš), ale také dva nedělní filmy v Cinémathèque: Pan Tau (v německém znění) a 40minutový program, v němž bude mít hlavní roli oblíbený Krtek (Zdeněk Miler). Festival mimoto v rámci gastronomických akcí nabídne i něco z české kuchyně.

Hlavními dějišti festivalu CinEast jsou Cinémathèque de la Ville de Luxembourg, Neimënster a Ciné Utopia. Permanentka na filmový program stojí 25 EUR, vstupné na jednotlivé projekce pak 6 EUR.

Kompletní program, podrobnosti o všech filmech a akcích a praktické informace viz oficiální stránky festivalu na adrese www.cineast.lu. Pro žhavé novinky se vyplatí sledovat facebookové stránky festivalu na www.facebook.com/cineastfestival.

obrázek (plakát festivalu):

http://www.cineast.lu/2016/gallery/816/cineast2016_poster_72.jpg

Program ke stažení:

http://www.cineast.lu/2016/gallery/816/cineast2016_flyer_programme_small.pdf