français  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České filmy na festivalu CinÉast 2019

Česká ambasáda v Lucemburku opět podpořila letošní již 12. ročník  festivalu filmů střední a východní Evropy CinÉast 2019.

Český program 12. ročníku festivalu CinEast

3.–20. října 2019

Program 12. ročníku festivalu CinEast (www.cineast.lu) nabídne kolem 120 projekcí více než 65 celovečerních a 50 krátkometrážních filmů (skoro vždy v původním znění s anglickými titulky) z 20 zemí střední a východní Evropy, téměř 40 hostů a celou řadu doprovodných akcí – koncertů, výstav, gastronomických akcí a debat. Hlavními dějišti festivalu zůstávají Cinémathèque de la Ville de Luxembourg, Neimënster a Ciné Utopia v Lucemburku, ale projekce se konají i ve Viandenu, Esch s/A, Dudelange, Mondorfu, Rumelange a německém Saarbrückenu. Hlavní téma festivalu Down with Walls upomíná na 30. výročí pádu železné opony (a berlínské zdi) a reflektuje jej stejnojmenná rozsáhlá výstava fotografií v Neimënsteru (přístupná zdarma) a řada filmů. Program festivalu zahrnuje také několik hudebních akcí: tradiční Balkan Party letos nabídne německou kapelu Shantel & Bucovina Club Orkestar (Melusina 4. 10.), rumunské duo Karpov not Kasparov  doprovodí živě projekci sovětského filmu Happiness (Cinémathèque 10. 10.), Slavic Night v Sang&Klang (12. 10.) nabídne folk-rock polské kapely Krambabula a závěrečná Closing Party bude opět ve znamení balkánských rytmů, tentokrát v podání německé skupiny Malaka Hostel a litevského projektu Baltic Balkan (Melusina 19. 10.). A samozřejmě nelze opomenout jazzový koncert polského tria Artur Dutkiewicz Trio, který proběhne v neděli 13. října od 11 hodin dopoledne v rámci cyklu Apero Jazz v Neimënsteru (zdarma).

Program letošního ročníku festivalu CinEast skýtá rozmanitou nabídku českých a slovenských filmů.

U příležitosti padesátiletého výročí tragické smrti Jana Palacha bude v Cinematheque v rámci speciálního Českého večera s podporou Velvyslanectví ČR v Lucembursku 17. října promítnuto životopisné drama Roberta Sedláčka Jan Palach, ověnčené cenou české kritiky za nejlepší film roku 2018.

Za pozornost dále jistě stojí originální psychologický thriller Michala Hogenauera Tiché doteky o kulturní identitě a manipulaci (druhé projekce snímku se zúčastní představitelka hlavní role Eliška Křenková), slovensko-české „noirové“ drama Ostrým nožem o nerovném boji zoufalého otce proti zkorumpovanému mocenskému systému (uvedení za účasti režiséra Teodora Kuhna) či držitel Českého lva za nejlepší dokumentární film loňského roku - King Skate Šimona Šafránka o svébytné skateboardingové subkultuře v posledních dekádách československého socialismu. Po projekci, kterou podpořilo České centrum v Bruselu, bude následovat diskuse o skateboardingu s četnými zajímavými hosty. Opominout nelze ani českou „indie“ vztahovou komedii Karel, já a ty, která měla premiéru na festivalu v Karlových Varech a která s humorem pojednává o životě pražských třicátníků (uvedení za účasti režiséra Bohdana Karáska a herecké představitelky jedné z rolí Marie Švestkové) nebo strhující komediální roadmovie Martina Duška a Ondřeje Provazníka Staříci na téma vyrovnávání se se zločiny komunistické minulosti.

Na festivalu nebude chybět ani zatím nejnepřehlédnutelnější česká filmová událost letošního roku: válečné drama Nabarvené ptáče Václava Marhoula, které nedávno bojovalo v hlavní soutěži benátského filmového festivalu.

Milovníci filmu by si neměli nechat ujít půvabný dokumentární portrét Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman, v němž nejslavnější český režisér prostřednictvím raritních archivních materiálů vypráví o svém životě a tvorbě. Snímek bude uveden v Cinematheque jako pocta Miloši Formanovi. Několik českých snímků bude také promítnuto v rámci bloků krátkých filmů: Sto dvacet osm tisíc (Ondřej Erban), Why So Sirius? (Karel Šindelář), Dcera (Daria Kashcheeva) a Spolu sami (Diana Cam Van Nguyen).

Fanoušky cestování a milovníky uskutečňování nevšedních cestovatelských snů zveme na cestovatelský večer, který se bude konat ve čtvrtek 10. října v Neimënsteru. Akci zahájí adrenalinový celovečerní dokument Trabantem tam a zase zpátky mapující poslední etapu cesty žlutých trabantů okolo světa za účasti režiséra i hlavní postavy celého projektu Dana Přibáně. K diskusi s režisérem se po projekci připojí i dvojice profesionálních cestovatelů a zakladatelů časopisu o nezávislém cestování diariesof Anabela a Jorge Valente, kteří představí fotografie z vlastních cest, a poté všichni společně pohovoří o svých cestovatelských zážitcích a nakousnou i témata jako je zodpovědné cestování či jak se cestováním uživit.

Sekce pro mladé diváky nabídne nové příhody roztomilých packalů Pata a Mata (Pat a Mat: Zimní radovánky), čtyři klasické loutkové filmy z dílny nejvýznamnější české animátorky Hermíny Týrlové (Vzpoura hraček) a také krátké animované filmy pro nejmenší v rámci tradiční Kids Show (Žížaláci, Krtek a další).

Kompletní program je k dispozici na stránkách festivalu www.cineast.lu, přičemž projekce českých celovečerních filmů lze jednoduše vyfiltrovat zadáním země.

Příjemnou zábavu!