español  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Parlamentní volby v Andoře 2019

Dne 7. 4. 2019 se uskutečnily řádné volby do andorrského parlamentu (Consell General).

Ačkoliv jako vítěz z voleb vzešli doposud vládnoucí středopravicoví Demokraté za Andorru v čele s Xavierem Espotem s celkem 11 křesly, strana nezískala potřebnou parlamentní  většinu pro vytvoření  vlády. Demokraté tak musí hledat po osmi letech vlády koaličního partnera.

Obyvatelé Andorrského knížectví volili své zástupce do parlamentu, který má celkem 28 křesel. Ta se dělí na 14 křesel národních dle proporčního zastoupení a 14 provinčních dle většinového systému, kde každá ze sedmi provincií (pozn. dle počtu voličů by se v našem pojetí jednalo spíše o volební okrsky) má 2 křesla.

Celkem se voleb účastnilo 7 politických stran a řada dalších lokálních sdružení a stran. Výsledky voleb byly oznámeny odstupujícím předsedou vlády Antonim Martím na tiskové konferenci po ukončení sčítání hlasů v pondělí v brzkých ranních hodinách.

Parlamentní volby dopadly následovně:

11 křesel získali Demokraté za Andorru  spolu s Nezávislými (Demòcrates + Independents)

7 křesel  Strana sociálně-demokratická (Partit Socialdemócrata)

4 křesla Třetí cesta (Terceravía) + Lorianská Unie (Unió Laurediana) + Nezávislí

4 křesla Andorští liberálové (Liberals d'Andorra)

2 křesla pro Angažované občany (Ciutadans Compromesos).

Po uzavření volebních místností bylo konstatováno, že z 27.278 oprávněných voličů  hlasovalo celkem 18.638, tj. 68,32%. Účast na předchozích parlamentních volbách v roce 2015 byla 65,62%, tedy došlo k navýšení v počtu voličů o 2,7%.

Celkem voliči hodili do uren  17.783 platných hlasů, 324 neplatných a 531 prázdných obálek. Volební účast vzrostla napříč všemi provinciemi. 7.140 voličů (26,18%) využilo tzv. soudní úschovny, která spočívá v tom, že voliči mají právo odevzdat svůj hlas 15 dní  před konáním voleb. 128 Andořanů volilo korespondenčně.

V Andoře žije 80 tisíc obyvatel, avšak pouze polovina má andorské občanství a volební právo.