español  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Návštěva náměstka MŠMT ČR V. Velčovského v Madridu a setkání stipendistů programu Erasmus+

Ve dnech 25. a 26. dubna 2022 navštívil Madrid náměstek MŠMT ČR pro mezinárodní vztahy, EU a ESIF V. Velčovský, který se vedle jednání na ministerstvech pro univerzity a školství zúčastnil též tradičního setkání stipendistů programu Erasmus+.

Náměstek MŠMT ČR V. Velčovský absolvoval v průběhu pobytu v doprovodu ředitele Odboru mezinárodních vztahů MŠMT ČR L. Bánovce jednání se španělským ministrem pro univerzity J. Subiratsem, se státním tajemníkem Ministerstva školství a odborné přípravy A. Tianou a navštívil lektorát českého jazyka na Universidad Complutense de Madrid.

Během rozhovoru s J. Subiratsem V. Velčovský představil základní priority nadcházejícího předsednictví ČR v Radě EU a vyměnil si zkušenosti s aktuálním přílivem studentů-uprchlíků z Ukrajiny. V rámci rozhovoru se státním tajemníkem A. Tianou došlo na výměnu zkušeností v oblasti klesajícího zájmu o studia technických oborů, jakož i přílivu ukrajinských dětí a mládeže do obou zemí. Zmíněna byla i v listopadu 2021 podepsaná bilaterální dohoda o bilingvních gymnáziích, která se stále ještě nachází v legislativním procesu na španělské straně.

Cílem byla i návštěva lektorátu českého jazyka na Universidad Complutense de Madrid, kde se V. Velčovský sešel s děkanem Filologické fakulty E. Lujánem, se kterým jednal o možnostech dalšího posílení zájmu o studium češtiny.

Dne 25. dubna v odpoledních hodinách se po dvouleté pauze způsobené pandemií covid-19 opět uskutečnilo setkání českých a španělských studentů, kteří v rámci programu Erasmus+ studovali, studují či se chystají ke studiu v jedné z obou zemí. Akce se vedle náměstka V. Velčovského zúčastnil též velvyslanec ČR ve Španělsku I. Jančárek a ředitel španělské národní agentury pro internacionalizaci studia SEPIE A. Álvarez-Ossorio.

Galerie


Návštěva NM MŠMT ČR / Visita del Viceministro de Educación