česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Evropské kulturní léto na Filipínách

Od dubna do června 2011 se na Filipínách slaví tzv. Evropské kulturní léto, letos pod názvem VIVA EUROPA 2011. Cílem je oslavit založení EU a zároveň představit rozmanitost evropské kultury filipínské veřejnosti. Program evropského „léta“ bude zahrnovat hudbu, film, tanec, poezii i evropské jazyky.

Evropské ambasády a kulturní instituce pořádají vlastní kulturní akce, ale i společné projekty. Mezi nejdůležitější společné EU projekty patří následující: 16. dubna se v rámci oslav Mezinárodního dne knihy v Institutu Cervantes uskuteční „Bersong EuroPinoy 3“ – recitál evropské a filipínské poezie. Evropské básně v národních jazycích přednesou zástupci ambasád příslušných zemí, filipínští autoři vystoupí s vlastními básněmi. Za ČR bude uvedena báseň „Vodník“ od Karla Jaromíra Erbena.

10. - 13. května se v Dětském muzeu Pambata uskuteční 3. ročník festivalu pro děti s názvem  „Lakbayin Natin ang Europa“ (Cesta do Evropy).  Každá ze zúčastněných evropských zemí připraví program pro děti z chudinských čtvrtí, které tak budou mít možnost se seznámit s evropskou kulturou a tradicemi. Za ČR bude vysílán Krteček, poté proběhne soutěž v modelování, dětem bude vyprávěna česká pohádka a na závěr se děti naučí český taneček. Jedná se již o třetí ročník tohoto projektu, který se v předchozích letech vždy setkal s velkým úspěchem u stovek dětí.

Ve dnech 18.a 19. května proběhne na Far Eastern University soutěž univerzitních sborů pod názvem „Musica FEUROPA“. Soutěžící budou zpívat jednu evropskou a jednu filipínskou píseň. Opět se jedná již o třetí ročník projektu, a zatímco v minulých letech byly zúčastněné sbory především z Manily a okolí, letošního ročníku se zúčastní skupiny z celých Filipín.

Zastupitelský úřad ČR v Manile vyhlásil letos pro filipínské děti soutěž  s názvem „GUHIT ČESKO“ (Namaluj ČR). Cílem je přiblížit ČR filipínským dětem. Děti mají ztvárnit ČR tak, jak si ji představují. Práce budou vystaveny v Dětském muzeu Pambata a autoři nejlepších děl budou oceněni. Více informací je možno nalézt ZDE (pouze v angličtině)