česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Změna podmínek vstupu do ČR k 5. 2. 2021

(Archivní článek, platnost skončena 12.07.2021 / 06:50.)

S účinností od pátku 5. února 2021 se mění podmínky pro vstup osob do České republiky. Nová pravidla se vztahují jak na příjezd cizinců, tak na návrat českých občanů a rezidentů zpět do ČR. Ochranné opatření účinné od 5. února 2021 a seznam zemí naleznete zde.

Nová pravidla se vztahují jak na příjezd cizinců, tak na návrat českých občanů a rezidentů zpět do České republiky. 

  • Hlavním důvodem úpravy je reakce na nové a více infekční mutace koronaviru a koordinaci v této otázce na úrovni EU. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve své zprávě hodnotí nynější riziko komunitního přenosu v rámci celé Evropy jako velmi vysoké a vyzývá ke zpřísnění cestovních opatření, včetně omezení cest, jež nejsou nezbytně nutné.

  • Nově se zavádí tzv. tmavě červená - vysoce riziková - kategorie (případ Filipín), na cesty z nichž se budou aplikovat nejpřísnější epidemiologická opatření. To znamená povinné předložení prvního RT-PCR testu akreditované laboratoře s negativním výsledkem, který byl proveden nejdříve 72 hodin před započetím cesty a následně druhého RT-PCR testu provedeného v ČR nejdříve pátý den od vstupu. Výsledek testu je nutné zaslat krajské hygienické stanici podle místa bydliště. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace.

  • V případě cest z oranžových a červených zemí bude povinnost předložit před vstupem antigenní test ne starší než 24 hodin, nebo RT-PCR test, který byl proveden nejdříve 72 hodin před započetím cesty, oba s negativním výsledkem. V případě červených zemí pak musí osoba podstoupit druhý PCR test provedený v ČR (lze provést i dříve než pátý den). Výsledek testu je nutné zaslat krajské hygienické stanici podle místa bydliště. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace.

  • Při cestách ze všech těchto kategorií zemí je zároveň povinnost vyplnit elektronický Příjezdový formulář, jehož vyplnění bude společně s testem při vstupu do ČR kontrolováno.

  • Výjimky budou aplikovány zejména na mezinárodní dopravu a pravidelný přeshraniční pohyb za účelem práce (pendleři), studia nebo péče o dítě.

  • Všem občanům ČR je důrazně doporučeno necestovat z ČR z jiných než kriticky nutných důvodů.

  • Již od 31. ledna 2021 je účinné krizové opatření k omezení volného pohybu, kterým byly zakázány cesty cizinců do ČR z jiných než nezbytně nutných důvodů.

  • Obecná pravidla zobrazuje tabulka níže. Více podrobností se připravuje. Veškeré informace na stránkách Ministerstva vnitra.

Ochranné opatření účinné od 5. února 2021 a seznam zemí naleznete zde.

E-mailová linka pro dotazy související s podmínkami vstupu na území ČR: cestovani.covid19@mvcr.cz

Dále připomínáme, že v souladu s Usnesením Vlády ČR ze dne 28. ledna 2021 č. 79 o přijetí krizového opatření, kterým se dále zpřísňují podmínky volného pohybu na území ČR, upozorňujeme na stále platné doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR cestovat do zahraničí pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky. 

Důrazně upozorňujeme, že z důvodu stále zhoršené epidemiologické situace v ČR i v zahraničí, dochází k výrazným omezením v dopravě a zavádění rozsáhlých restriktivních opatření omezující vstup a pohyb na území jednotlivých států včetně ČR. 

Podmínky návratu do ČR jsou stanoveny ochrannými opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme na webových stránkách MZV ČR.

Seznam akreditovaných laboratoří, kde si můžete na Filipínách zajistit test RT-PCR na COVID-19 naleznete zde.