español  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Carrera Panamericana 2015

Ve dnech 17. - 23. října 2015 se v Mexiku konala tradiční automobilová rallye Carrera Panamericana. Sedm etap a více než 3000 kilometrů dlouhý závod byl zahájen v Tuxtla Gutierrez a vyvrcholil v Durangu.V letošním roce se jí zúčastnily i dvě české posádky. Jezdec Vojtěch Štajf s navigátorem Vladimírem Zelinkou ve voze Subaru Coupe (1972) a jezdec Petr Kačírek s navigátorem Jaroslavem Jugasem ve voze BMW 3.0 CS (1970).  Obě české posádky dokázaly závod i letos pokořit, byť to bylo po náročnějším sledu událostí, než se očekávalo. Vojta Štajf s Vladimírem Zelinkou obsadili 4. místo v kategorii Historica A Plus a celkově skončili osmnáctí, Petr Kačírek s Jardou Jugasem pak byli desátí ve třídě Historica B a celkově se umístili na 58. příčce.

Trasa závodu Carrera Panamericana 2015

Trasa závodu Carrera Panamericana 2015


V prvním dějství Carrery Panamericany se od českého týmu štěstí odvrátilo. Ani jedna ze dvou českých posádek po technických problémech první etapu na cestě do města Oaxaca nedokončila. Naštěstí předpisy Carrery Panamericany umožňují účastníkům se v další etapě do závodu vrátit s penalizací, při níž ještě lze bojovat o slušná umístění.

Druhé dějství letošní Carrery zavedlo soutěžící, tak jako vloni, do Mexico City. nejdříve je ale čekala šestice horských rychlostních zkoušek v okolí Oaxaky, na něž navazoval dlouhý přesun do mexické metropole. Ani tentokrát se technické problémy oběma českým posádkám nevyhýbaly. Medaili za dojezd etapy si v historickém centru mexického hlavního města mohli na krk pověsit Vojtěch Štajf s Vladimírem Zelinkou. V Mexico City se jezdci setkali i se zástupci ZÚ Mexiko.

 

Třetí etapa letošní Carrery Panamericany zůstala v okolí Mexico City, konkrétně u historického města Toluca, v jehož centru, uprostřed davů vášnivých diváků si Vojta Štajf s Vladimírem Zelinkou nejen převzali medaili za dokončenou etapu, ale při večerním vyhlášení se postavili i na etapové pódium za třetí místo. Nebylo to však bez problémů... Trable s motorem naopak sužovaly BMW Petra Kačírka do té míry, že musel po absolvované první rychlostní zkoušce odstoupit. Mechanici tak měli na zkoumání příčin potíží více času a večer hlásili, že je závada odstraněna.

Ve čtvrté etapě se konečně na české závodníky usmálo štěstí. Po etapách plných smůly a technických potíží konečně "zacinkalo". Obě české posádky v pořádku dokončily etapu a Vojta Štajf v ní dokonce vyhrál svoji třídu Historica A Plus. Petr Kačírek se sice dál potýkal s nástrahami palivového systému, ale všechny rychlostní zkoušky, jakož i celou etapu, zdárně dokončil a v jejím konci už předjížděl soupeře jednoho za druhým.

Pátá etapa Carrery Panamericany byla pro české fanoušky ve znamení ostrého souboje Vojty Štajfa s Alfou Romeo Američana Martina Laubera. Vojta etapu sice nevyhrál s rozdílem pouhých 3,3 sekundy, i tak ovšem u něj panuje spokojenost. Petr Kačírek zaznamenal dvě rozdílné poloviny dne - v té první se vrátil na pozice, které stabilně obsazoval v minulém ročníku - v té druhé znovu čelil obnoveným problémům s palivovým systémem.

Předposlední etapa Carrery Panamericany s cílem v unikátním historickém centru města Zacatecas byla zpočátku znovu ve znamení mimořádně těsného souboje Vojty Štajfa s Američanem Lauberem, v jehož závěru si Lauber přece jen dokázal vybudovat určitý náskok. Petr Kačírek začal mimořádně slibně a soustředěně stoupal pořadím na pozicích obvyklých pro něj i jeho vůz, ovšem následně si postavila hlavu zaseknutá převodovka.

Poslední etapu si, na rozdíl od těch předchozích, Petr Kačírek náležitě užil, jako by benzinové soužení dnů proběhnuvších zůstalo zapomenuto. Vojta Štajf skončil v klasifikaci poslední etapy znovu těsně druhý za Martinem Lauberem s Alfou Romeo.


Více informací, fotografií a videí na stránkách českého týmu: http://www.panamericanarally.cz

CP2015

CP2015

CP2015

CP2015

CP2015

CP2015

Převzato z tiskových zpráv českého týmu (Jiří Vintr, www.panamericanarally.cz).