español  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Sčítání lidu, domů a bytů 2021

(Archivní článek, platnost skončena 11.05.2021.)

Ve dnech 27.3. - 11. 5. 2021 proběhne v ČR již potřetí Sčítání lidu, domů a bytů. Níže naleznete bližší informace. Zapojte se prosím!

Sčítání probíhá z pohodlí Vašeho domova vyplněním elektronického formuláře na stránkách ČSÚ.

Sčítání je povinné i pro osoby (jak občany ČR, tak i cizí státní příslušníky) s hlášeným pobytem v ČR, které žijí v zahraničí. Sečíst se musí i ti občané, kteří sice trvalý pobyt v Česku nemají, ale ve skutečnosti v rozhodný okamžik (půlnoc z 26. 3. 27. 3. 2021) na území České republiky žijí, tj. například se vrátili z ciziny, ale ještě se nepřihlásili k pobytu. Jinými slovy, každý občan, který má v Česku evidovaný trvalý pobyt (přesněji ho měl o půlnoci z 26. na 27. března 2021), se sčítá. Nezáleží na tom, kde ve světě žije, jaké má další občanství. Nezáleží ani na tom, kde je v zahraničí hlášen k pobytu. Týká se to většiny českých občanů žijících v zahraničí, protože málokdo si při vystěhování oficiálně ukončuje trvalý pobyt. Občanů žijících v zahraničí, kteří mají na území Česka ukončený pobyt, se sčítání netýká.

Pokud tedy bydlíte v zahraničí a nemáte v České republice trvalý pobyt, ani nebudete v rozhodný okamžik na našem území přítomni, nemusíte vyplňovat sčítací formulář. Pokud bydlíte v zahraničí, ale stále máte trvalý pobyt v Česku, je nutné sčítací formulář vyplnit.

 K přihlášení do elektronického sčítacího formuláře lze použít elektronickou identitu včetně tzv. bankovní identity (eidentita.cz) nebo datovou schránku fyzické osoby.

 Pokud respondent nevyužije elektronickou identitu, ani datovou schránku, může se podle § 2 odst. 2 prováděcí vyhlášky k zákonu o sčítání (vyhláška č. 490/2020 Sb.) ověřit “zadáním údajů o datu narození, čísle a druhu elektronicky čitelného identifikačního dokladu vedeného v základním registru obyvatel“. Lze tedy použít občanský průkaz nebo "běžný" cestovní pas.

  • Lze použít pouze platný občanský průkaz nebo cestovní pas vydaný v České republice.
  • Nově je možné využít i platné české, resp. československé občanské průkazy, které nemají elektronicky čitelné údaje. Jedná se zejména o staré občanské průkazy v podobě tzv. knížek. Při přihlašování je nutné uvést pouze jejich samotné číslo, nikoliv označení série. Například je-li průkaz označen: čís. 457683, série BA-51, uvede se pouze 457683. Začíná-li číslo průkazu nulami, uvede se včetně těchto nul (například 000386).

 Pokud občan nemůže využít výše uvedené možnosti a bydlí v domácnosti s někým, kdo se může jedním z výše uvedených způsobů přihlásit, může tato osoba založit elektronický formulář a přidat ostatní členy domácnosti do společného formuláře pomocí rodného čísla (k tomuto není osobní doklad potřebný).

 Pokud není možné využít ani jednu z uvedených možností, je nutné zajistit vyplnění listinného formuláře, ve kterém lze uvést rodné číslo, nebo ve výjimečných případech i číslo neplatného osobního dokladu. Listinný formulář lze získat pouze v ČR, a to od sčítacího komisaře nebo na kontaktních místech sčítání. Pokud se občan do ČR nedostane, může požádat příbuzného nebo jinou blízkou osobu, která za něj formulář v Česku vyzvedne, vyplní a odevzdá.

Přečtěte si prosím pozorně přiložený leták Českého statistického úřadu, kde najdete informace k vyplnění formuláře on line a další praktické rady.

Děkujeme, že se zapojíte do Sčítání lidu, domů a bytů 2021!

přílohy

Sčítání lidu 2021 510 KB PDF (Acrobat dokument) 8.3.2021