česky  italiano 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: CG
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Opatření v Itálii platná do 30. 4. 2021

Italská vláda prodloužila do 30. dubna 2021 současná opatření. Nově platí pro všechny cestující povinnost 5 denní karantény po vstupu mna italské území, která je ukončená opět negativním testem. Další podmínkou vstupu do Itálie je negativní test ne starším 48 hod. před příjezdem do země.  Lyžařská sezóna byla de facto anulována. Itálie zůstává rozdělena do 4 barevných zón podle míry epidemiologického rizika.

 

Od 31.3. do 30.4. platí v Itálii nové nařízení, které zavádí pro cestující povinnost 5 denní karantény ukončené negativním testem (testy mohou být antigenní nebo PCR). Platí to pro osoby, které 14 dní před vstupem do Itálie pobývaly nebo projížděly jedním či více státy EU. Výjimky pro cesty z pracovních a jiných nezbytných důvodů zůstaly zachovány (viz níže a odkaz www.esteri.it).

Nadále zůstává v platnosti nařízení ze 6. března, kdy je možné ze zemí Schengenu tedy včetně ČR cestovat do Itálie pouze s negativním testem (molekulární nebo antigenní, formou výtěru) COVID-19 ne starším 48 hod., který je nutné předložit místní hygienické stanici ASL (Dipartimento di Prevenzione dell´Azienda Sanitaria - návod: do google zadejte "ASL dipartimento prevenzione a místo pobytu"). Výjimku mají děti mladší 2 let. V případě absence testu platí povinnost karantény min. 5 dní do negativního výsledku testu. Občané cestující z rizikových zemí včetně ČR musí také vyplnit formulář čestného prohlášení, které je k dispozici v anglickém nebo italském jazyce na webových stránkách italského Ministerstva zahraničních věcí.

Lyžařská sezóna v Itálii byla de facto anulována. Italská lyžařská střediska zůstávají uzavřena bez ohledu na rozdělení jednotlivých regionů do barevných zón. Výjimku z tohoto opatření mají registrovaní závodní lyžaři a mezinárodní lyžařské soutěže (Světový pohár atd.).

V Itálii nadále platí zákaz nočního vycházení od 22.00 do 5.00 hod., kdy lze vycházet jen ve vyjmenovaných případech (práce, zdraví a situace nouze) s vyplněným čestným prohlášením a platí rovněž omezení pohybu mezi regiony (do 27. 3.) vyjma uvedených důvodů.

V platnosti zůstává uzavření nákupních center o víkendech a svátcích, s výjimkou prodeje potravin,  tabáku, léků a obchodů s hygienickými potřebami. Uzavřena zůstávají rovněž i muzea a výstavní prostory. Kapacita místní veřejné dopravy a regionální železniční dopravy je snížena až na 50 %.

Itálie je nadále rozčleněna na čtyři barevné zóny v závislosti na vývoji epidemiologické situace v místě. Barevné rozčlenění do zón je stanoveno vyhláškou ministerstva zdravotnictví a je pravidelně (týdně) revidováno.

V červené zóně bude zaveden částečný lockdown, občané se budou moci pohybovat mimo bydliště pouze z vyjmenovaných důvodů (zaměstnání, zdravotní a jiné nezbytné důvody, individuální sport) s vyplněným čestným prohlášením.  Dojde k uzavření vybraných ekonomických aktivit, restaurací, barů, většiny obchodů. Cestování mimo bydliště i mezi regiony bude možné pouze v odůvodněných případech (zaměstnání, škola, zdravotní a jiné důvody návrat domů/k rodině).

V oranžové zóně bude omezen pohyb osob mezi obcemi/městy resp. bude umožněn pouze ve vyjmenovaných případech (zaměstnání, škola, zdravotní a jiné důvody) s vyplněným čestným prohlášením. Uzavřeny budou bary, restaurace, cukrárny, obchody zůstanou otevřené. Cestování mimo bydliště i mezi regiony bude možné pouze v odůvodněných případech (zaměstnání, škola, zdravotní a jiné důvody návrat domů/k rodině).

Ve žluté zóně bude platit celonárodní úprava tedy uzavření obchodních center o víkendech, uzavření muzeí a galerií, zavírací hodina restaurací a barů v 18.00 s výjimkou hotelů, které obsluhují výlučně své hosty atd.

V bílé zóně, kde je nejlepší epidemiologická situace, platí povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy, otevření obchodů i služeb včetně zpřístupnění kin, muzeí, divadel, atd.

TRANSIT: Pro české občany je transit přes Itálii nadále možný pokud cestují individuálně (ne veřejnou dopravou) a pokud jejich transit nepřekročí 36 hodin na italském území. V případě transitu přes letiště, nesmí toto opustit do odletu do cílové země. 

VÝJIMKY: Povinnost negativního testu neplatí rovněž pro ty, kteří do Itálie přijíždějí z důvodu pracovních (včetně dopravců), studijních, zdravotních nebo absolutní urgence a jejich doba pobytu nepřekročí 120 hod. Dále neplatí pro výše zmíněný tranzit. Neplatí pro cestovní posádky nebo palubní personál, přeshraniční pendlery atd. Podrobněji v anglickém jazyce na webových stránkách italského Ministerstva zdravotnictví.

přílohy

Autodichiarazione 626 KB PDF (Acrobat dokument) 6.11.2020