česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

CERD: mezinárodní experti přezkoumali plnění závazků ČR v boji proti rasismu

Výbor pro odstranění rasové diskriminace (CERD) přezkoumal ve dnech 16. a 19. srpna, jak ČR plní své smluvní závazky. Během interaktivního dialogu projednal konkrétní kroky ČR v boji proti rasismu a ocenil konstruktivní průběh přezkumu. 

Dlouhodobé výzvy spojené s přístupem Romů ke vzdělání, bydlení a zdravotnictví včetně historické problematiky nucených sterilizací; situace cizinců či potírání nenávistných projevů patřily mezi hlavní témata aktuální národní zprávy ČR o stavu naplňování Úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace. Před Výborem ji prezentovala delegace vedená paní Andreou Baršovou, ředitelkou odboru lidských práv a ochrany menšin Úřadu vlády ČR. Do přezkumu se dále zapojili experti z ministerstev školství, mládeže a tělovýchovy; práce a sociálních věcí; vnitra; spravedlnosti; pro místní rozvoj, zdravotnictví a zahraničí.

Během interaktivního dialogu s delegací Výbor ocenil jeho konstruktivní průběh a dotazoval se na konkrétní kroky v jednotlivých oblastech boje proti rasové diskriminaci. Projednával především stav současného právního rámce a sběru dat v ČR, situaci Romů, boj proti obchodování s lidmi a proti extremismu či přístup k cizincům.

Na základě přezkumu Výbor vypracuje závěrečné hodnocení a seznam úkolů, na které by se měla ČR zaměřit. Další přezkum ČR se uskuteční za 4 roky.

Úvodní projev delegace ČR (DOCX, 44 KB)

Spojená 12. a 13. národní zpráva ČR (CERD/C/CZE/12-13)

 

přílohy

CZ CERD 2019 Opening Statement 43 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 20.8.2019