česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Velvyslanec Bálek se sešel s výkonnou tajemnicí Evropské hospodářské komise OSN Olgou Algayerovou

Velvyslanec Bálek na schůzce informoval o důležitosti Agendy 2030 pro Vládu ČR. Z uvedeného důvodu MZV ČR podpořilo finančním příspěvkem mimorozpočtový projekt EHK „Regionální fórum pro udržitelný rozvoj“ (RFSD), a i do budoucna počítá se zapojením do RFSD, vč. účasti v segmentu na vysoké úrovni a v části vyhrazené pro výměnu zkušeností (peer learning exercises).

Mezi tématy rozhovoru byla i příprava předsednictví ČR v Radě EU a diskuse k programovému zaměření EHK v letech 2021-2023, vč. výběru hlavního průřezového tématu na zasedání Výkonného výboru v prosinci 2021. Téma by mělo vycházet z jednoho ze čtyř doporučených clusterů: 1) digitální transformace, 2) opatření v oblasti klimatu a uhlíková neutralita, 3) udržitelná infrastruktura, 4) konektivita a mobilita.

Evropská hospodářská komise (EHK) je technickou organizací OSN s významem přesahujícím region Evropy. Expertní oblasti EHK zahrnují odvětví ekonomické spolupráce, obchodu, dopravy, energetiky, životního prostření, hospodaření s lesy, bydlení a správu půdy, a statistiky. Průřezovým tématem je agenda udržitelného rozvoje.