česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: NATO
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministři zahraničí NATO ukončí rok 2020 virtuálním zasedáním

Ve dnech 1. – 2. prosince 2020 se uskuteční virtuální zasedání ministrů zahraničních věcí NATO. Ministři se budou věnovat zejména Číně a Rusku, projednají ale také aktuální mezinárodní vývoj na Blízkém východě, v Afghánistánu a Černém moři. V neposlední řadě budou debatovat o reflexním procesu NATO. ČR bude na zasedání zastupovat ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. 

Letošní druhé zasedání ministrů zahraničních věcí NATO bude věnováno jednání k Rusku, včetně debaty o kontrole zbrojení, a mezinárodnímu vývoji na Blízkém východě, v Afghánistánu a Sahelu. Jednání bude dominovat diskuse o zprávě tzv. skupiny moudrých reflexního procesu NATO, jejíž doporučení mají posílit politickou dimenzi Severoatlantické aliance.

Následovat bude jednání za účasti Vysokého představitele EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, Finska, Švédska a asijsko-pacifických partnerů k dopadům globálního růstu Číny. Zasedání ministrů bude zakončeno setkáním s Gruzií a Ukrajinou k bezpečnostní situaci v Černém moři.