česky  english  français 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Index závazku k rozvoji za rok 2015 – Česká republika předčila USA i Švýcarsko, první příčky tradičně patří Skandinávským zemím

Plnění nových Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) vyžaduje vhodné indikátory a metody měření. OECD se k formulaci vhodných indikátorů snaží přispět a spolupracuje proto s některými think-tanky, které se metodami měření zabývají. Jedním z nich je Centre for Global Development, které na půdě OECD představilo svůj Index závazku k rozvoji (The commitment to Development Index - CDI).
 

Index CDI hodnotí politiky 27 nejvyspělejších států světa, které tyto země uplatňují s vlivem na více než 5 miliard obyvatel ostatních zemí. Tento index zahrnuje politiky v oblastech rozvojové pomoci, financí, technologií, životního prostředí, obchodu, bezpečnosti a migrace. Dle výsledků z roku 2015 se v celkovém hodnocení Česká republika umístila spolu s Lucemburskem a Maďarskem na 18. místě. Není překvapením, že první tři příčky obsadily Dánsko, Švédsko a Norsko. Zajímavé je, že USA i Švýcarsko se umístily až za Českou republikou (místo 21. a 22.). Poslední místo ve všeobecném hodnocení obsadilo Japonsko, které podle kritérií Indexu CDI zaostává především v oblasti životního prostředí, obchodu, bezpečnosti a migrace.

Česká republika si vedla nejlépe v oblasti životního prostředí a finančních komponentů. Index kladně zohledňuje zapojení ČR do důležitých mezinárodních dohod v boji proti klimatické změně a oceňuje např. zavedení vysoké daně na benzín. Za nejslabší oblasti výkonu České republiky považuje Index rozvojovou pomoc (22. místo), bezpečnost (23. místo) a migraci (23. místo). Detaily hodnocení ČR i dalších zemí, včetně vysvětlení hodnotící metodiky, jsou k dispozici na http://www.cgdev.org/cdi-2015.