česky  english  français 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

OECD - Výhled pro podniky a finance 2016

Dne 9. června OECD zveřejnila nový Výhled pro podniky a finance 2016 (OECD Business and Finance Outlook 2016). Jedná se o relativně novou publikaci v portfoliu OECD, letošní vydání je teprve jejím druhým ročníkem. Dokument se primárně zaměřuje na překážky růstu podnikových investic a produktivity práce. Za hlavní příčinu označuje tzv. fragmentaci globální ekonomiky, kterou je míněna značná heterogenita struktur, přístupů, zákonů, pravidel a standardů (a jejich stále se proměňující podoba), které mají nepříznivý vliv na sentiment podniků a schopnost dlouhodobě plánovat a strategicky investovat. Studie je zpracována s využitím dat z více než 10tis firem po celém světě.
 

Publikace je k dispozici zde: http://www.oecd-ilibrary.org/finance-and-investment/oecd-business-and-finance-outlook-2016_9789264257573-en

Stávající situace ve světové ekonomice je výsledkem působení dvou významných trendů. V první ředě se jedná o postupné doznívání investičně náročného komoditního supercyklu, kdy investice prudce klesají zejména v sektorech, kde byly vytvořeny nadbytečné kapacity. Druhým znakem je slabé oživení v rozvinutých ekonomikách, které je do značné míry výsledkem tzv. deleveragingu bankovní sféry a současného přitvrzování finanční regulace.

 

Obr. 1: dekompozice světových investic mezi sektory, 2002-2015

Centrální banky po celém světě v reakci na post krizový vývoj zasáhly výrazným uvolněním monetární politiky. Tato opatření jsou vhodná, nemohou však napravit strukturální problémy přeinvestování některých vybraných odvětví. Nedůvěra investorů a zvýšená nejistota spojená s budoucím vývojem zabraňují příznivým dopadům opatření do reálné ekonomiky. Banky jsou v tíživé situaci, regulační rámec je nutí k držení zvýšeného množství aktiv, které mají v podmínkách nízkých nebo dokonce záporných sazeb nepříznivý vliv na jejich ziskovost. Stávající úrokové sazby pak podněcují ke krátkodobému uvažování na úkor dlouhodobých investic, snadná dostupnost kapitálu mění investiční strategie institucionálních investorů a způsobuje misalokaci kapitálu. Akcionáři a investoři v současné rovněž upřednostňují krátkodobé strategie, které nejsou v souladu se záměrem mnoha firem investovat dlouhodobě.

Přeinvestování vybraných odvětví v minulé dekádě má v současné době za následek akumulaci úvěrů v prodlení, což se týká především rozvíjejících se zemí a odvětví energetiky obecně. Na vrcholu supercyklu se investice do energetiky a komodit pohybovaly na úrovni 40 % celkových světových soukromých investic. Investiční aktivita v těchto oblastech však v rozvinutých ekonomikách stagnuje a v rozvíjejících se zemích dokonce prudce klesá. Zároveň lze pozorovat výrazný pokles cen komodit.

Obr. 2: ceny komodit a Baltic Dry Index, 1980-2016

Zpráva se dále zabývá rozšiřováním nekonvenčních obchodních platforem (tzv. dark pools), investicemi v sektoru obnovitelných energií a souvisejícími regulatorními překážkami, demografickým vývojem a ztíženými podmínkami pro penzijní fondy a pojišťovnictví, heterogenitou právních rámců a mezinárodní korupcí a podplácením.

Závěrem zpráva konstatuje, že měnová politika naráží na hranici možností dále podpořit růst globální ekonomiky. Klíčem k lepšímu výkonu jsou strukturální reformy s cílem snížit tzv. fragmentaci globální ekonomiky. Rozdílnost přístupů v jednotlivých regionech a zemích brzdí růst produktivity. Zapotřebí jsou investice do odvětví s dlouhodobým udržitelným růstovým potenciálem (např. OZE).