english  norsk  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Fondy EHP/Norské fondy v letech 2014-2021 mohou do České republiky přispět 184,5 mil. eur

(Archivní článek, platnost skončena 31.12.2021 / 09:20.)

Podkladem úzké spolupráce Norska a Islandu s Evropskou unií a jejími členskými zeměmi je Dohoda o Evropském hospodářském prostoru (EHP). Jedním z cílů dohody je též odstraňování sociálních a hospodářských nerovností v Evropě. Za tím účelem přispívají Norsko a Island do Finančního mechanismu EHP; Norsko odvádí další úhrady ještě do Norského finančního mechanismu. Tyto mechanismy jsou známější pod názvem Fondy EHP/Norské fondy.
 

Ve třetím grantovém období, které pokrývá roky 2014-2021, přispějí země EHP částkou 2,8 mld. eur, z čehož Norsko uhradí 97,7 % a Island 1,6 %. Fondy jsou primárně určeny do 15 členských zemí EU (podle velikosti příspěvku to jsou Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Bulharsko, Česká republika, Litva, Řecko, Slovensko, Chorvatsko, Portugalsko, Lotyšsko, Estonsko, Slovinsko, Kypr a Malta).

Česká republika získala možnost čerpat celkem 184,5 mil. eur (95,5 mil. eur z Fondů EHP a 89,0 mil. eur z Norských fondů).

Pět prioritních směrů, do kterých v přijímacích zemích budou fondy směřovat, tvoří:

  • inovace, výzkum, školství a podpora konkurenceschopnosti;
  • sociální inkluze, zaměstnávání absolventů, odstraňování chudoby;
  • životní prostředí, energetika, změny klimatu a snižování emisí v hospodářské činnosti;
  • kultura, občanská společnost, kvalitní veřejná správa a základní práva;
  • spravedlnost a vnitro.

K podpisu dohody o výši příspěvků Norska a Islandu došlo v Bruselu dne 3. 5. 2016. Po ratifikaci dohody v parlamentech obou států povedou Norsko a Island dvoustranná jednání s každou z přijímacích členských zemí EU. Po jejich skončení dojde k podpisu „Memorand o porozumění“ o implementaci obou finančních mechanismů.

České subjekty následně mohou žádat o čerpání z Fondů EHP/Norských fondů na projekty spadající do některé z 23 grantových oblastí. Jednou z podmínek je alespoň 15% finanční spoluúčast nositele projektu. Fáze realizace projektů se předpokládá od roku 2017. Českého průvodce Fondy EHP/Norskými fondy včetně aplikace pro žadatele o granty provozuje Ministerstvo financí ČR.

přílohy

Fondy EHP 211 KB PDF (Acrobat dokument) 24.5.2016

Norské fondy 346 KB PDF (Acrobat dokument) 24.5.2016

grantové oblasti 529 KB PDF (Acrobat dokument) 24.5.2016