français  česky 

rozšířené vyhledávání
cvc2013_1
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výsledky Ceny Václava Černého 2013

Velvyslankyně České republiky v Paříži paní Marie Chatardová předala 12. prosince 2013 ceny a diplomy za nejlepší práce přihlášené do letošního ročníku Ceny Václava Černého. XVI. ročník soutěže byl vypsán v kategoriích překlad a magisterské práce.

Ceny pro nejlepší práce finančně podpořil Královéhradecký kraj.

V kategorii diplomové práce byli oceněni:

1. místo           Jean BOUTAN  

Les personnages de Libuše et de Vlasta dans les littératures tchèque, allemande et autrichienne entre 1800 et 1848 : femme et nation en Bohême

2. místo         Sophie TEULIERE          

Écrire la ville – conditions de la naissance d´un mythe surréaliste : Louis Aragon – André Breton – Vítězslav Nezval

V kategorii překlad byli oceněni:

1. místo           Jacques MACÉ                 

Vladimír Binar -   La Lune des moissons* 

2. místo           Jean BOUTAN

Jaroslav Hašek  -  Le brave soldat Chvéïk avant la guerre 

3. místo           Fabrice LEMOINE

Jan Rychlík - Naissance de l´Etat slovaque et société tchèque 

Václav Černý (1905 – 1987) byl český literární vědec, spisovatel, překladatel a filosof. Odpůrce komunistického režimu a velký přítel Francie. Spolu s Václavem Havlem a Janem Patočkou byl iniciátor vzniku Charty 77. Václav Černý je bezpochyby velkou osobností české kultury 20. století, jeho nekonformní postoj mu v 50. letech způsobil značné nepříjemnosti - opakované vyhození z Univerzity a zákaz publikační činnosti. Zasloužil se mimo jiné o vznik literární revue « Kritický měsíčník » a je autorem trojdílného svazku « Paměti ».

Podívejte se rovněž na výsledky ročníku 2012.

* Próza Měsíc ve žních, je vedle Dimanche à Paris a Čínanova pěna jedním ze tří textů knihy Vladimíra Binara Číňanova pěna, která byla Jacquem Macé přeložena do francouzského jazkya a která vyšla v nakladatelství Non Lieu pod názvem La mousse du chinois. Dílo Vladimíra Binara zvítězilo v roce 2012 v prvním ročníku Ceny Česká kniha a v Ceně Jaroslava Seiferta.