français  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Český betlém v katedrále Notre-Dame v Paříži od 30. listopadu

Dne 30. listopadu 2013 bude po nešporách v pařížské katedrále Notre Dame požehnán přibližně v 18h český betlém českého sochaře a řezbáře Jiřího Netíka. Betlém bude vystaven v chórovém ochozu katedrály do konce ledna 2014.

Požehnání se uskuteční po nešporách začínajících po 17h na počest ukončení „roku víry“, ukončení oslav spojených s výročím 850 let existence katedrály Notre-Dame a na počest zahájení „roku výzvy“.

Jiří Netík

Jiří Netík se narodil v roce 1953 v Brně. Působil jako profesionální hudebník v zahraničí, od roku 1985 se věnuje sochařství, restaurátorství a řezbářství betlémů. V jeho tvorbě se odráží úcta a respekt ke světu a údělu člověka stejně jako v dílech středověkých a barokních mistrů, vlastní produkce je však významně současná a realistická. Jiří Netík působil jako pedagog na školách v ČR a v Německu, pořádá vlastní kurzy řezbářství a sochařství. Své dílo vystavoval v Belgii, Rakousku, Itálii, Nizozemsku, Francii (Aix en Provence). Jiří Netík byl několikrát oceněn v soutěži Brno TOP 100; v roce 2007 získal zvláštní cenu Jihomoravského regionu za přínos v oblasti umění. Jeho sochy lze najít ve vlastnictví papeže Benedikta XVI., lichtenštejnského prince Aloise, kardinála a kolínského arcibiskupa J. Meisnera, bývalého italského prezidenta O. L. Scalfara nebo bývalých českých prezidentů V. Havla a V. Klause.

Betlém Jiřího Netíka

Betlém Jiřího Netíka je vyroben z ořechového dřeva a nese rysy středověkého sochařství. Části betléma byly vystaveny v roce 1989 v Netíkově rodném městě Brně v katedrále sv. Jakuba. Původní betlém, obohacen o další sochy, byl v roce 2009 vysvěcen kardinálem Špidlíkem v římském Pantheonu. V roce 2011 byl vystaven v katedrále sv. Guduly v Bruselu.