français  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Diskusní večer: Česko na cestě

Kdy: 12.12.2018 17:45 - 20:00, Kde: Velvyslanectví, 15 avenue Charles Floquet, 75007 Paříž


Zveme Vás na diskusní večer, jehož tématem bude reflexe situace České republiky u příležitosti výročí připomínaných rokem 2018. Diskuse se zúčastní doc. Veronika Bílková a prof. Jacques Rupnik. Velvyslanectví bude pro příchozí otevřené od 17.45, diskuse začne v 18.30.

Večer bude věnován zprávě „Česko na cestě”, která vychází z diskusí, jež vedly osobnosti veřejného života na půdě Akademie věd ČR o stavu české společnosti a výzvách, s nimiž se potýká. Zprávu editovali PhDr. Pavel Beran CSs. a prof. Petr Drulák. Předmluvu k francouzskému vydání napsal prof. Jacques Rupnik. Doc. Veronika Bílková přispěla článkem „ Česko jako stát s ideály. Nebo stát bez nich?“

Vstup zdarma. Povinná registrace na adrese protocole.paris@mzv.cz do 6. prosince 2018 včetně.

Veronika Bílková

Veronika Bílková

Doc. Veronika Bílková vede Centrum mezinárodního práva Ústavu mezinárodních vztahů. Je místopředsedkyní Benátské komise Rady Evropy a generální tajemnicí Evropské společnosti mezinárodního práva (ESIL). Absolvovala Filozofickou a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a magisterský obor lidská práva a demokratizace. Je držitelem diplomu Univerzity Cambridge v oblasti mezinárodního práva.

Od roku 2010 zastupuje Českou republiku v Benátské komisi (celým názvem Evropská komise pro demokracii prostřednictvím práva). Je autorkou 5 knih a více než 70 článků v češtině, angličtině a francouzštině k tématům mezinárodního práva (zejména mezinárodní humanitární právo, mezinárodní trestní právo a lidská práva) a mezinárodním vztahům (zejména bezpečnost a OSN).

Jacques Rupnik

Jacques Rupnik

Prof. Jacques Rupnik je francouzským politologem, který se specializuje na střední a východní Evropu. Napsal více než 20 knih věnovaných tomuto tématu. Narodil se v Praze. Absolvoval Sorbonnu, Sciences Po a Harvard.

V letech 1974-1975 pracoval v Ruském výzkumném centru na Harvardu. Mezi lety 1977 až 1982 pracoval jako odborník pro východní Evropu pro BBC World Service. Mezi lety 1990 až 1992 byl poradcem československého prezidenta Václava Havla. Od roku 2007 je poradcem Evropské komise. Od roku 1982 působí jako profesor na Sciences Po v Paříži. Je ředitelem výzkumného centra CERI. Je hostujícím profesorem v College of Europe.