français  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Florant Blavier-Musicales de Louvergny
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Hudební léto v Ardenách s českými umělci

Ve dnech 9. – 17. srpna se v severofrancouzském departmentu Ardennes uskutečnil 6. ročník festivalu Les Musicales de Louvergny, jehož tradice sahá již do 90. let minulého století. Pro milovníky vážné hudby bylo připraveno celkem šest koncertních vystoupení, na nichž se tradičně podíleli i čeští umělci.

Festival je specifický tím, že přináší tvorbu slavných světových skladatelů 19. a 20. století, včetně děl Dvořáka, Smetany či Martinů, ve špičkovém provedení do venkovských oblastí severní Francie. Koncerty se konají v kostelech a počet návštěvníků vysoce převyšuje počet trvalých obyvatel jednotlivých obcí.

Organizaci festivalu zajišťuje spolek nadšenců, kteří každoročně připraví podmínky pro tvůrčí pobyt umělců z Česka, Itálie a Francie, jenž je završen koncertními vystoupeními, která se setkávají s nadšeným přijetím publika. Letos mohli diváci ocenit mezi českými hudebníky i držitele prestižních cen Thálie -  sopranistku Národního divadla moravskoslezkého paní Evu Dřízgovou či barytonistu Romana Janála, jenž rovněž vystupuje na předních českých scénách. Vynikajícím výkonem diváky nadchla i sopranistka Veronika Holbová.

Dva závěrečné koncerty festivalu zahájil zástupce velvyslance ČR ve Francii, p. František Med, jenž ve svém vystoupení připomněl historický kontext česko-francouzských vztahů, neboť v departementu Ardennes leží i obec Vouziers s hroby československých legionářů.

Webové stránky festivalu: http://musicales-louvergny.com/

Zástupce velvyslance pan František Med k posluchačům koncertu.

Zástupce velvyslance pan František Med k posluchačům koncertu.

Veronika Holbová

Veronika Holbová

Koncert v Louvergny

Koncert v Louvergny