français  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Anton Corbijn
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Jiří Kylián členem francouzské Akademie krásných umění

Blahopřejeme slavnému českému tanečníkovi a choreografovi Jiřímu Kyliánovi, který se 13. března 2019 stal členem prestižní francouzské Akademie krásných umění (Académie des beaux-arts). Symbolický meč akademika převzal Jiří Kylián z rukou hanoverské princezny Caroline.
 

Mezi členy této úctyhodné instituce se nachází mnoho umělců zvučných jmen: filmoví režiséři Roman Polański a Woody Allen, fotograf Sebastiao Salgado či architekt Norman Foster. Toto ocenění je ojedinělé, a uděluje se jen velmi zřídka. Jediný Čech, jemuž se tohoto uznání v roce 1835 dostalo, byl Antonín Rejcha, pražský rodák a ředitel Pařížské konzervatoře.

Jiří Kylián je teprve třetím choreografem, který se stal členem Akademie krásných umění. Kategorie „Choreografie“ byla vytvořena jako devátá kategorie Akademie krásných umění v dubnu 2018.

Jiří Kylián se narodil v roce 1947 v Praze. Vystudoval pražskou konzervatoř a později získal stipendium na londýnské Royal Ballet School. Tam mu také choreograf John Cranko nabídl členství ve věhlasném souboru Stuttgart Ballet. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 Kylián emigroval do Německa a působil ve Stuttgart Ballet. Přes 25 let byl poté v Nizozemsku uměleckým ředitelem a choreografem v Nederlands Dans Theater. V současné době se Jiří Kylián stále věnuje tanci, předává své zkušenosti mladým tanečníkům a vytváří choreografie pro taneční soubory z celého světa a spolupracuje s českými i zahraničními filmovými režiséry.

Těší nás, že ve dnech 9. až 11. dubna 2019 v Paříži v divadle Théâtre des Champs-Elysées provede vynikající baletní soubor Boston Ballet jedno z děl Jiřího Kyliána „Wings of Wax“.

Jiří Kylián

Jiří Kylián