français  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Koncert na počest Mistra Josefa Suka, houslisty a pravnuka Antonína Dvořáka

Kde: Zastupitelský úřad ČR v Paříži

Velvyslanectví České republiky v Paříži uspořádalo 2. dubna 2014 koncert na počest Mistra Josefa Suka, houslisty a potomka českého skladatele Antonína Dvořáka.

Na koncertě vystoupil houslista a žák Mistra Josefa Suka, Miroslav Ambroš, společně s klavíristkou Zuzanou Ambrošovou. Na programu koncertu, který byl organizován u příležitosti Roku české hudby, byla díla A. Dvořáka, J. Suka, M. Ravela, E. W. Korngolda a P. de Sarasata.

Miroslav Ambroš se narodil v roce 1987 a patří k nové generaci houslistů. Studoval na Pražské konzervatoři. Během univerzitních studií v Praze a v Hannoveru se zúčastnil mezinárodních houslových kurzů v Kanadě u  Maestra Pinchase Zukermana a po celé Evropě například u Ruggiera Ricciho a dalších významných hudebních osobností. Získal ocenění na mnoha mezinárodních soutěžích a stal se mimo jiné absolutním vítězem mezinárodní soutěže „Prix des Jeunes Talents Européens de Musique Classique“ v Marseille. Sólově vystupoval s mnoha orchestry v České republice i v zahraničí a spolupracoval s dirigenty Jiřím Bělohlávkem, Elli Jaffem, Evanem Rogistrem a dalšími.

Miroslav Ambroš byl soukromým žákem a zároveň spoluhráčem Mistra Josefa Suka. Jejich spolupráce vyvrcholila vystoupením na Pražském jaru 2008 a natočením společného CD. V roce 2011 daroval Josef Suk Miroslavu Ambrošovi skladbu „Romance“, která je i na programu koncertu na ambasádě. Miroslav Ambroš hraje na vzácné italské housle z roku 1734.

Zuzana Ambrošová studovala na konzervatoři v Košicích a na Akademii múzických umění v Praze. Účastnila se mistrovských klavírních kurzů v Německu. Je vítězkou mnoha mezinárodních soutěží.  S velkým úspěchem vystupovala jako sólistka s košickou filharmonií a vídeňskými filharmoniky. Nyní působí na konzervatoři a hudebním gymnáziu v Praze. Je vyhledávanou komorní hráčkou, koncertuje po celé Evropě a nahrává pro český a slovenský rozhlas a televizi. S houslistou Miroslavem Ambrošem natočila CD s virtuózními skladbami.

 Rok české hudby

Jména Antonín Dvořák, Josef Suk, Bedřich Smetana, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, Jan Dismas Zelenka a další jsou spolehlivými markanty, které lidé rozpoznávají ve světě jako „české“. Výročí všech výše jmenovaných a řady dalších spadají do let zakončených čtyřkou a z tohoto důvodu jsou chápány tradičně a spontánně jako Roky české hudby nejen u nás, ale i v zahraničí.

Uměleckou záštitu nad Rokem české hudby převzala mezzosopranistka Magdalena Kožená a dirigent Sir Simon Rattle.