français  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Ambassade de la République tchèque
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Konference o Bataville za účasti premiéra České republiky Andreje Babiše

Kdy: 30.06.2018 14:00 - 17:00, Kde: Bataville

V sobotu 30. června 2018 pořádá Velvyslanectví České republiky v Paříži ve spolupráci s organizací La Chaussure Bataville a za účasti společenství Communauté des Communes Sarrebourg Moselle Sud konferenci o městečku Bataville.
 

Bataville je unikátní průmyslový a městský celek, který založil Baťa  ve Francii ve 30. letech.  Jedná se o jeden z více než dvou desítek baťovských komplexů založených v zahraničí. Tomáš Baťa nechal v r. 1931 na zakoupených pozemcích Hellocourt postavit továrnu a vybudovat bydlení pro dělníky.

Z ekonomických důvodů se v r. 2001 oznámil podnik Baťa ukončení výroby bot v Bataville. Rozhodnutí vyvolalo stávku 840 zaměstnanců, továrna byla ale v r. 2002 uzavřena a zaměstnanci ztratili práci. Řada baťovců našla uplatnění v oboru u jiných firem, další pracují např. v samosprávě.  Budovy byly rozprodány. Části komplexu koupili nadšenci či místní samospráva, některé leží ladem. V domcích se bydlí. Dvě z průmyslových budov (kantýna a továrna) byly v roce 2014 zapsány mezi historické památky. Celý komplex je klasifikován jako „dědictví 20. století“.

Bataville se nachází ve východní Francii, v regionu Grand Est, departmentu Moselle. V komplexu pracuje cca 70 zaměstnanců.

 

Konference je organizována v rámci odpoledního programu v bývalé kantýně Bataville (8 Avenue Tomas Bata, 57770 Moussey), a to od 14 hodin. V 17 hodin vystoupí se svým projevem premiér České republiky Andrej Babiš.

Konference je otevřena pro širokou veřejnost, potvrzení o účasti zasílejte na protocole.paris@mzv.cz.

 

Bataville