français  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Město Lyon
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Konzulární dny v Lyonu i s českou účastí

Ve dnech 13. – 15. 9. se na největším lyonském náměstí Place Bellecour uskutečnil další ročník Konzulárních dnů, které nabídly kulturní, turistickou a gastronomickou prezentaci  více než 50 států světa, mezi nimi i České republiky.

Na hojně navštíveném českém stánku se zájemci mohli informačně vybavit na cestu do ČR a zároveň i ochutnat některé typické pochutiny jako štramberské uši  či tradiční české nápoje. Českou účast zajistil honorární konzulát ČR v Lyonu ve spolupráci s pařížskou pobočkou Czechtourism, velvyslanectvím v Paříži a Česko-francouzskou asociací v Lyonu. Hlavním hostem byl Moravskoslezký kraj.

Za velvyslanectví se Konzulárních dnů zúčastnil zástupce velvyslance pan František Med, jenž zároveň navštívil zahájení školního roku ve škole „U Babiček“, která se věnuje výuce češtiny. Po prázdninách se v ní sešlo téměř 50 dětí od 3 do 12 let. Výuka probíhá ve čtyřech skupinách, od nejmenších „krtečků“ po nejstarší „puštíky“. A co bylo na programu? Od opakování, kdy a komu říci „dobrý den“, přes zápolení s tím, jak správně napsat „trojúhelník“, po vyjmenovaná slova. Tak hodně radosti s češtinou! 

Galerie


Lyon