français  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Oslava československého století na trase pařížského štafetového maratonu


Společně s kolegy z ostatních českých institucí působící ve Francii se tým Velvyslanectví České republiky zúčastnil štafetového maratonu v ulicích Paříže, kde Československo před více sto lety vznikalo. Společně tak oslavili sté výročí samostatného Československa a vzpomenuli na významné sportovce 20.

Zaměstnanci Velvyslanectví České republiky v Paříži, Stálé mise ČR při OECD, Zahraničního zastoupení CzechTourism Francie, Českého centra v Paříži a CzechTrade Francie se rozhodli vyměnit formální obuv za tenisky a společně se přihlásili na štafetový maraton MAIF Ekiden 2018, aby týden po 28. říjnu v českých barvách oslavili sté výročí založení Československé republiky. Připomeňme, že právě s Paříží je tato historická událost bytostně spjata, neboť v srdci 6. pařížského okrsku, a aktuálním sídle českých institucí od roku 1916, sídlila Československá národní rada, která zde v čele s Tomášem Garriguem Masarykem a Edvardem Benešem budovala základy Československa.

Oslava stého výročí a připomínka klíčových událostí československé historie v letech končících osmičkou byly v průběhu roku 2018 meziresortním tématem, které protínalo agendu jednotlivých zastupujících úřadů v zahraničí. Tyto oslavy byly také příležitostí připomenout si významné události a osobnosti, které se zapsaly do historie tohoto prvního století. Listopadový štafetový běh Paříží je proto nejen symbolickou tečkou za rokem bohatým na kulatá výročí, ale také příležitostí uctít památku dvou nejvýznamnějších sportovců československého století, v jejichž kariérách měly zvláštní shodou okolností osmičkové roky taktéž osudový význam.

Emil Zátopek, který za svou fantastickou běžeckou kariéru vybojoval celkem 5 olympijských medailí, tu první získal právě v roce 1948 na letních olympijských hrách v Londýně. Zatímco o deset let později, v roce 1958, Zátopek kariéru profesionálního běžce ukončil, tehdy šestnáctiletá gymnastka Věra Čáslavská získala svou úplně první medaili na světovém poháru a zahájila tak svou hvězdnou dráhu. A byl to opět osmičkový rok, ve kterém se Čáslavská zapsala do historie sportu. Na letních olympijských hrách v Mexiku v roce 1968 získala 6 medailí a titul nejlepší sportovkyně světa.

Tým Emil vedený Petrem Drulákem, velvyslancem České republiky ve Francii, a tým Věra v čele s Petrem Gandalovičem, stálým představitelem ČR při OECD, tak měli dvojí motivaci reprezentovat české barvy: uctít památku založení jejich vlasti a vzdát hold dvěma nejvýznamnějším osobnostem československého sportu. Oba týmy doběhly v těsném závěsu, i když Emil – celkem logicky – Věru předběhl.

 (zdroj: Marie Muchová, ředitelka CzechTourism ve Francii)

Běžci

Běžci