français  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Kryštof Mařatka
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Paříž zpívá česky!

Kdy: 24.06.2018 16:30 - , Kde: Pařížská filharmonie

Neviditelný les: melodramatická bajka pro herce, koncovku (český lidový nástroj) a dětský orchestr složený z nejmladších začínajících a pokročilejších hudebníků

Přes 100 dětí a několik desítek dospělých ze sociálně choulostivých pařížských předměstí se již rok učí zpívat a mluvit česky! Připravují totiž světovou premiéru skladby českého skladatele Kryštofa Mařatky, který na základě objednávky pro francouzský celonárodní hudebně-výchovný projekt DÉMOS napsal hudební bajku Neviditelný les pro herce a dětský orchestr. Tu ve světové premiéře uvede 24. června 2018 právě orchestr Démos Hauts de Seine ve velkém sále Pierra Bouleze v Pařížské Filharmonii.

Autor skladby píše o nezvyklé premiéře toto: "Je to naprosto jedinečná situace. Malé děti (7–12) z problematických a chudých čtvrtí Paříže, které nikdy nedržely hudební nástroj v ruce, které nemají ani ponětí o hudební interpretaci a jejím notovém zápisu a vůbec nic netuší o jakémkoli uměleckém vyjádření, dostanou v projektu Démos životní šanci: skrze pár not, které se za rok na nástroj naučí, a skrze zpívanou melodii v několika prostých rytmech mají možnost se uplatnit coby hudebníci a své "umění" předvést v nejprestižnější francouzské koncertní síni Pařížské Filharmonie. Je to pro ně jedinečná příležitost jak poznat, co obnáší nastudování nové skladby ve světové premiéře, jejíž celoroční studování jim poodhalí svět, do něhož by se pravděpodobně nikdy neměli příležitost dostat, a čerpat z něho trvalé hodnoty. A to vše skrze českou kulturu! Jak? Síla hudby je v jejím neviditelném působení, jež nelze vysvětlit a právě o tom vypráví melodramatická bajka Neviditelný les. Skladba, která je psaná pro herce a dětský symfonický orchestr je určena jak dětskému, tak dospělému publiku. Příběh je situován do českého prostředí, kterým se inspiruje, přičemž evokuje český jazyk, přírodu, lidové umění, některé střípky z pokladnice české symfonické hudby a konečně i novou orchestrální tvorbu. K té nabádá způsobem použití nástrojů v partituře a pootevírá tak dveře všem, kteří chtějí nahlédnout do neznámých krajin hudební inovace."

 

učinkují:

Loup-Denis Elion – herec

Kryštof Mařatka – koncovka

Orchestre Démos des Hauts-de-Seine

Julien Leroy – dirigent

 

Skladba vznikla v rámci hudebně-výchovného projektu DEMOS na objednávku Pařížské Filharmonie.

Námět, text a hudba:  Kryštof MAŘATKA

Pro více informací navštivte webové stránky pařížské filharmonie.