français  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Andreas Praefcke
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Pozvánka: Koncert v Théâtre de Marigny 3. června 2019

Kdy: 03.06.2019 20:00, Kde: Théâtre de Marigny, Carré Marigny, Paris 75008

Velvyslanectví České republiky Vás srdečně zve na koncert u příležitosti patnácti let od vstupu České republiky do EU, který se bude konat v pondělí 3. června 2019 ve 20:00 v Théâtre de Marigny v Paříži. Koncert proběhne v rámci „Mezioborových dnů Josefa Šímy“.
 

Na koncertě vystoupí oceňované smyčcové těleso Martinů Strings Prague pod vedením Jaroslava Šonského. V průběhu večera uslyšíte skladby Bohuslava Martinů, Josefa Suka a soudobého francouzského skladatele Jean Marca Chouvela. Houslista Jaroslav Pelikán zahraje Koncert pro housle a orchestr, který sám složil.

Vstup je zdarma. Na koncert je třeba se zaregistrovat. Registraci je nutno provést do 25. května na adrese: protocole.paris@mzv.cz. Kapacita sálu je omezená.

Účinkující:

Jaroslav Šonský

Významný houslista a český učitel, který žije střídavě ve Švédsku a České republice. Studoval na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění v Praze s Alexandrem Pločkem. Po dokončení studií se zúčastnil mnoha mistrovských kurzů, včetně toho se Semyonem Snitkovským a Menahem Presslerem. Následně sám Jaroslav Šonský poskytl několik mistrovských kurzů v Kanadě, Brazílii a Evropě.

Jaroslav Šonský koncertoval ve 23 evropských zemích. Vystoupil na několika významných festivalech a prestižních akcích za přítomnosti švédského krále, na počest hlav států a při poslední návštěvě prezidenta Václava Havla v Německu. Za jeho dlouholetou a velkorysou podporu při propagaci české hudby získal od ministra zahraničních věcí České republiky cenu Gratias Agit.

Jaroslav Šonský

Jaroslav Šonský

Jaroslav Pelikán

Působí jako 1. flétnista Orchestru Národního divadla v Praze. Žije od dětství v hudebním prostředí. Na Pražské konzervatoři studoval skladbu u prof. J. Felda a hru na flétnu u prof. J. Riedlbaucha. Na HAMU studoval hru na flétnu, byl zde žákem prof. J. Válka a prof. Fr. Čecha, a zároveň studoval také kompozici u prof. J. Filase. V letech 1992 - 1993 pracoval v Brazílii (Belém), kde vyučoval na konzervatoři a hrál v "Orquestra da Camera do Para" a v dechovém kvintetu.

V České republice je členem několika komorních souborů, mj. souboru DUO Jers s Jaroslavem Novákem a dechového kvinteta In uno Spirito a dechového kvinteta Národního divadla, s nímž se úspěšně zúčastnil několika soutěží. Od studií se kontinuálně věnuje komponování a skládá především instrumentální hudbu.

Jaroslav Pelikán

Jaroslav Pelikán

Martinů Strings Prague

Zakladatelem a uměleckým vedoucím souboru je houslista Jaroslav Šonský. Dvanáctičlenný smyčcový soubor navazuje na tradici české smyčcové kultury, charakteristické velkou muzikalitou, zpěvností a slovanským zvukem. Martinů Strings Prague tvoří vynikající hráči mladší střední generace se zkušenostmi získanými jak na sólové dráze, tak v nejlepších českých orchestrech či komorních uskupeních.

Vzorem pro Martinů Strings Prague se stal Český komorní orchestr založený legendárním dirigentem Václavem Talichem s jeho nástupcem Josefem Vlachem. První turné Martinů Strings Prague, již kritikou i veřejností velmi oceňované, se uskutečnilo ve Švédsku v lednu 2013. V roce 2014 absolvoval soubor velice úspěšné turné na Slovensku a v Maďarsku k Roku české hudby.

Martinů Strings Prague

Martinů Strings Prague

Mezioborové dny Josefa Šímy organizují: Velvyslanectví České republiky, aCROSS, Univerzita Sorbonna (IREMUS), Univerzita v Reims Champagne-Ardenne (CRIMEL), hudební festival ve Versailles ve spolupráci s Univerzitou Paris-Est (LISAA), výzkumný tým LangArt a divadlo Thêatre Marigny.

Brožura (PDF, 6 MB)

Partner koncertu: Skupina ČEZ, Škoda Auto

Škoda Auto

Škoda Auto

Čez

Čez