français  česky 

rozšířené vyhledávání
kupka_2
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zahájení výstavy Les enfants de Kupka v Puteaux

Kdy: 05.04.2014 19:00 - 26.04.2014, Kde: Mairie de Puteaux - 131, rue de la République, Puteaux

V sobotu 5. dubna byla na radnici města Puteaux u Paříže zahájena výstava obrazů Les enfants de Kupka. Vernisáže se zúčastnili i zástupci města Opočno, ve kterém se František Kupka, jeden z nejvýznamnějších českých umělců, narodil. Výstava je výsledkem spolupráce obou partnerských měst. Spolu se starostkou Puteaux paní Joëlle Ceccaldi-Raynaud a starostou Opočna panem Štěpánem Jelínkem vernisáž zahájila velvyslankyně České republiky v Paříži paní Marie Chatardová.

Výstava je otevřena pro veřejnost v prostorách radnice od neděle 6. dubna do 27. dubna 2014. Jedná se o společnou výstavu mladých autorů, mezi tvůrce děl patří Robert Proch z Polska, Jan Kaláb z České republiky, německý umělec SatOne a Kenor původem ze Španělska.  Výstava návštěvníkům přiblíží vztah současné generace mladých tvůrců k odkazu českého velikána. Veřejnosti je přístupna denně od 10 do 19 hodin (úterky od 13h30 do 19h30). Vstup volný.

František Kupka  se narodil roku 1871 ve východočeském Opočně a po absolvování studií na pražské Akademii výtvarných umění a několika letech strávených ve Vídni působil od poloviny devadesátých let 19. století ve Francii, kde se usadil v městečku Puteaux na okraji Paříže a kde působil až do své smrti v roce 1957. Během první světové války pomáhal Kupka organizovat československé legie ve Francii.