crnogorski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Sčítání lidu 2021

Sčítání lidu v roce 2021 se týká všech českých občanů a cizinců s trvalým pobytem na území Česka, včetně českých občanů žijících v zahraničí, kteří pobyt na území Česka oficiální žádostí neukončili.

Sčítání lidu se tak týká i občanů žijících v zahraničí, kteří jsou evidováni při Zvláštní matrice v Brně, resp. mají rodný list vydaný Zvláštní matrikou v Brně a kterým takto ze zákona vznikl platný trvalý pobyt na území České republiky (§ 10 odst. 3 zákona o evidenci obyvatel).

Sčítání začne o půlnoci z pátku 26. na sobotu 27. března 2021. Mimo území Česka bude možné od 27. března vyplnit online sčítací formulář prostřednictvím internetu na webu onlinescitani.cz - nebo v mobilní aplikaci, kterou lze nalézt v Google Play i App Store pod názvem "Sčítání21".

Povinnost sečíst se mají všichni občané České republiky včetně cizinců, kteří mají v Česku evidovaný trvalý pobyt. Sčítání lidu se mají za povinnost zúčastnit i čeští občané žijící v zahraničí, kteří jsou evidováni pri Zvláštní matrice v Brně a kteří oficiálně písemně nezažádali na místně příslušném magistrátu/městském úřadě/zastupitelském úřadě o ukončení trvalého pobytu. Sčítání lidu se tak týká většiny českých občanů žijících v zahraničí.

Připojit se ke sčítání mají za povinnost i občané, kteří trvalý pobyt v Česku nemají, ale v rozhodný okamžik - tj. v termínu od 27. března t.r. budou na území Česka. 

V cizině bude k dispozici pouze elektronická verze sčítacího formuláře na webu http://onlinescitani.cz - tento formulář bude možné vyplnit od 27. března t.r. Další informace můžete nalézt v informačním letáku Českého statistického úřadu -  informacni letak CSU (PDF, 513 KB).