česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Evropský filmový festival v JAR, ČR film Šarlatán (14. - 24.10.)

(Archivní článek, platnost skončena 24.08.2023.)

Po úspěchu loňského virtuálního Evropského filmového festivalu se v JAR uskuteční převážně online od 14. do 24. října další ročník Evropského filmového festivalu.
 Výběr z 18 filmů z Evropy, z nichž 13 režírovaly ženy, bude promítán zdarma, což poskytne přehled o tom, co je nového ve filmovém průmyslu příslušných zemí. Čtyři noví účastníci – Česká republika, Dánsko, Švýcarsko a Ukrajina – doplní ty z loňského roku, jimiž jsou: Rakousko, Belgie, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Litva, Nizozemsko, Polsko, Španělsko, Švédsko a Spojené království, spolu s návratem Portugalska.

České velvyslanectví v Pretorii představí film Šarlatán.

Filmové synopse, upoutávky najdete na:  www.eurofilmfest.co.za
 

Rezervace jsou nyní otevřeny zde.

Doprovodný program

Tématem letošního ročníku festivalu jsou Léčebné cesty.  Léčení – ať už duševní, fyzické, duchovní nebo společenské – je životně důležité pro celé lidstvo, pro naši existenci.  To platí v Jižní Africe i v Evropě, kde navzdory různým kontextům a dějinám existují společné zkušenosti a vzájemná potřeba uzdravení. Promítané filmy představí prostřednictvím objektivů evropských filmařů směsici zážitků z obnovení sebe sama po někdy traumatických a možná katarzních zážitcích. Zabývají se cestami, které zahrnují duševní růst, přechod a procesy sebepoznání.  Mnoho z nich zahrnuje zdravou dávku humoru, která přináší do našich životů možná tolik potřebný smích. Velká část humoru  duševní povahy ... filmy, které nás rozesmějí a zároveň přimějí k přemýšlení.

Tyto filmy představují příběhy o naději, lidskosti a provokujících intrikách, které vedle vzrušujících nových talentů ukazují nové dílo některých z nejúspěšnějších evropských filmařů.

Filmy:
Zde je stručný pohled na sestavu filmů 2021, z nichž téměř všechny získaly ocenění:

Rakousko
Žena potřebuje novou ledvinu, ale je její manžel připraven darovat?   Rizika a vedlejší události Michaela Kreihsla je živá komedie o manželství, hypochondrech, přátelích, architektech, tajemstvích a riskování.


Belgie
Film Jana Verheyena a Lien Willaertové Save Sandra je založen na skutečném a vysoce aktuálním příběhu dívky s diagnózou vzácného svalového onemocnění a o tvrdém boji jejího otce s farmaceutickým průmyslem o přístup k lékařské péči, což v tomto procesu vyvolává etické a společenské otázky.

Česká republika
Politicky nabité drama Agnieszky Hollandové Šarlatán nás zavede do rozporuplného života nekonformního bylinkáře a zkoumá jeho neotřesitelný závazek k jeho povolání, nezákonný vztah se svým asistentem, nejprve za nacistického, a pak za komunistického režimu v Československu.

Dánsko
Oscar za nejlepší mezinárodní celovečerní film 2021 , film Thomase Vinterberga, ve kterém se čtyři středoškolští učitelé pustili do riskantního experimentu, aby si udrželi konstantní úroveň intoxikace po celý pracovní den. Mads Mikkelsen je v této zralé směsi komedie, tragédie a lidského chování nejlepší.

Francie
V hlavních rolích Gérard Depardieu a Déborah Lukumuena. Robust vynikajícím celovečerním debutem Constance Meyerové o stárnoucí filmové hvězdě a mladém členovi ochranky. Navzdory rozdílům je život formoval podobným způsobem, nepravděpodobné přátelství se stává hledáním autenticity, je plné intrik a humoru.

Německo
V panu Bachmannovi a jeho třídě používá věčně trpělivý učitel nekonvenční metody, aby inspiroval své mladé občany se smyslem pro zvědavost a ocenění komplexní sociální a kulturní reality jejich světů.  Dokument Maria Spethové, který potvrzuje život, krásně zdůrazňuje, jak tiše velkolepé může být vzdělávání.

Irsko
The Bright Side Ruth Meehan je dojemný a povznášející příběh o stand-up komiku s diagnózou rakoviny prsu.  Vyzbrojena cynismem a černými komickými vtipy jsou její výstupní strategie převráceny, když narazí na čtyři mocné ženy, jejichž nevyžádaná přátelství ji zpochybňují, obměkčí a nakonec jí otevřou srdce.

Itálie
Na první pohled se zdá, že zářivě se rozvíjející komedie Rodiče vs Influenceři, kterou režírovala Michela Andreozzi, zaměřuje na svět sociálních médií a influencerů, ale její srdce je o změně a odporu ke změně. A vztahy mezi otcem a dcerou!  A rodina!

Litva
Skok na volném moři ze sovětské lodi na americké plavidlo ve snaze o politický azyl se strašně pokazí.  O obyčejném muži, který se stal symbolem pro uprchlíky hledající svobodu všude na světě. Film režisérky Giedrė Žickytė nás zavede na cestu cizí než fikce, která sahá až do Bílého domu.

Nizozemsko
Antoinette Beumer's My Father is a Airplane je o dojemném hledání a skládání kousků její minulosti, o cestě, která vyvolává otázky o rodičovských hranicích, rizicích a nebezpečích dětství, stejně jako o jeho radostech a o tom, co to znamená být milován a pochopen.

Polsko
Never Gonna Snow Again je nádherně nevýrazný příběh spisovatelky a režisérky Malgorzaty Szumowské o tom, jak masér a hypnotizér získává přijetí a postavení v bohaté uzavřené komunitě, dotýká se třídy, imigrace a globálního oteplování.

Portugalsko
S nádhernou černobílou kinematografii přináší Rok smrti Ricarda Reise Joãa Botelha na plátno román Josého Saramaga o fiktivním autorském návratu domů, jeho romantických radních a jeho tajemných setkáních s duchem Fernanda Pessoy.

Španělsko
Klenot romantické komedie Rosa svatba Icíara Bollaína se týká ženy, která ve svém životě dělá radikální změny, a to včetně překvapivé svatby, k velkému zděšení její rodiny. Film o sebeobraně a získání nezávislosti.

Švédsko
Run Uje Run je biografická hudební dramedie o tom, jak se život mění, kterou byste si nikdy nedokázali představit.  Režijní debut Henrika Schyfferta představuje hudebníka a herce Uje Brandeliuse, který hraje sám sebe v tomto neobvyklém a temně vtipném dramatu o ocenění toho, co máte.

Švýcarsko
Scenáristická a režijní dvojice Stéphanie Chuat a Véronique Reymond's, Moje malá sestra je intimní, osobní příběh o sourozenecké lásce, ve kterém jí sestra dává vše, aby podpořila svého churavějícího dvojčete, a zároveň se inspiruje. Silný pohled na vazby jak zlomové, tak nerozbitné v rodině.

Ukrajina
Stop-Zemlia Kateryny Gornostaiové ukotvuje svůj otevřený příběh kolem introvertní školačky a jejích spolužáků v tomto sympatickém portrétu přílivových sil dospívajících. Hluboce osobní příběh o sebepoznání a trpělivosti.

Spojené království
V průlomovém celovečerním debutu Aleema Khana After Love předvádí Joanna Scanlan fenomenální představení jako bílá, anglická muslimka, která po smrti svého manžela odhaluje tajemství, a zároveň zkoumá složitá témata ztráty, kulturní identity a usmíření.

Speciální koprodukční prezentace
Nominace na Oscara Jasmily Žbanićové Quo Vadis Aida? je mimořádná koprodukce mezi devíti evropskými zeměmi, ve které je překladatelka OSN chycena mezi prací a snahou pomoci místním obyvatelům a vlastní rodině, když srbská armáda převezme městečko Srebrenica.

Vezměte prosím na vědomí, že filmy jsou geograficky blokovány pouze pro prohlížení v Jižní Africe. 

Filmové synopse, upoutávky a jak se dívat, najdete na www.eurofilmfest.co.za