česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ©MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

JAR: Tali Nates, ředitelka Centra holokaustu v Johannesburgu, přijala cenu Gratias Agit

Velvyslanec České republiky v Jihoafrické republice JUDr. Pavel Řezáč uspořádal v prostorách české rezidence v Pretorii dne 18. března t. r. slavnostní ceremoniál předání ceny Gratias Agit významné jihoafrické aktivistce v oblasti holokaustu, smíření a boje proti genocidě, paní Tali Nates. Komorní akce proběhla za účasti vedoucích diplomatických misí EU, Německa, Japonska, Polska, Maďarska, Litvy, Turecka, Argentiny a dalších zástupců diplomatického sboru a jihoafrické kulturní scény. Akce byla spojena s koncertním vystoupením místní sopranistky Lovelin Madumo, která v českém jazyce interpretovala árii Měsíčku na nebi vysokém z Dvořákovy Rusalky. Vzhledem k protipandemickým opatřením, která v JAR během uplynulého roku takřka umrtvila kulturní a společenský život, byla akce vnímána jako významný signál z Evropy, oceňující význam jihoafrického angažmá v boji za lidská práva. JAR si den Lidských práv připomenula státním svátkem o tři dny později, dne 21. března.

U příležitosti předání ocenění Gratias Agit předsedkyni nadace sdružující tři jihoafrická Centra holokaustu, smíření a boje proti genocidě, paní Tali Nates, která je současně i ředitelkou Centra v Johannesburgu, ocenil velvyslanec ve svém projevu mimo jiné nedávno zveřejněný dopis německého kolegy, velvyslance Martina Schäfera,  přeživší holokaustu paní Veronice Phillipsové, která před dvěma týdny zesnula v Johannesburgu.   Připomenul, že Ministerstvo zahraničí České republiky uspořádalo v pondělí 8. března t. r. ve spolupráci se Státním muzeem Osvětim-Birkenau virtuální vzpomínkový akt pro 3 792 československých občanů, kteří byli zabiti ve jménu tzv. konečného řešení v terezínském ghettu v roce 1944. Byl to největší masakr československých občanů v historii.

Dne 7. dubna t. r. si  svět připomene Mezinárodní den reflexe genocidy proti Tutsiům ve Rwandě - "Kwibuka/To Remember". V roce 1994 bylo během 100 dnů zabito téměř 1 milion Tutsiů (rezoluce UNGA z roku 2003). V dubnu 1994 předsedala Česká republika Radě bezpečnosti OSN a patřila mezi první státy (s Nigérií a Novým Zélandem), které poukázaly na masivní masakry Tutsiů jako na genocidu. Bývalému velvyslanci za ČR při OSN Karlu Kovandovi udělil prezident Kagame v roce 2010 medaili "UMURINZI". Velvyslanec dále připomenul, že se jako bývalý český velvyslanec ve Rwandě třikrát zúčastnil vzpomínkové akce velvyslance Kovandy "Kwibuka" v Kigali a apeloval na povinnost udržení historické paměti, abychom mohli sdílet naše ponaučení s mladou generací a nepřipustili opakování tragických událostí.

S Centrem Holokaustu v Johannesburgu pod vedením jeho zakladatelky paní Tali Nates spolupracuje velvyslanectví České republiky v Pretorii více než 10 let. Paní Nates se ve své práci specializuje mimo jiné na dějiny koncentračního tábora Terezín, kterému v Centru věnovala i část nové expozice. Velvyslanectví rovněž dlouhodobě spolupracuje s Židovským muzeem v Praze. Společně s oběma institucemi připravuje velvyslanectví na závěr tohoto roku putovní výstavu „Motýla jsem tu neviděl“, dojemnou výstavu kreseb dětí terezínských vězňů, kterou představí Centra holokaustu v Johannesburgu, Kapském Městě a Durbanu.

Gratias Agit

Gratias Agit

Gratias Agit

Gratias Agit