česky  english 

rozšířené vyhledávání

Kulturní akce 2009

Hans Ledwinka – od Präsidenta do Síně slávy

Ve dnech 7.2. – 8.3. 2009 uspořádal ZÚ Pretoria výstavu s názvem „Hans Ledwinka – od Präsidenta do Síně slávy“. Výstava se uskutečnila v Muzeu automobilů ve Franschhoeku (Franschhoek Motor Museum). Autorem výstavy je Technické muzeum Tatra z Kopřivnice.

Výstava je věnována geniálnímu konstruktérovi H. Ledwinkovi, který zasvětil svůj život v kopřivnické Tatře, a je tedy zároveň i průvodcem historií výroby automobilů v Tatře. Muzeum ve Franschhoeku pro výstavu vyčlenilo část jedné ze svých výstavních hal. Hlavním poutačem výstavy byl model Tatry T 97 z roku 1936, který je v majetku muzea, a který byl součástí expozice. V průběhu jejího trvání shlédlo výstavu na 2000 návštěvníků.


Turné českých jazzových muzikantů v JAR

Ve dnech 27.2. – 7.3. 2009 se uskutečnilo turné českých jazzových muzikantů v JAR – Ondřeje Štveráčka a Lukáše Kytnara. Čeští hudebníci vystupovali společně s jihoafrickými kolegy, členy kapely Jihoafričana Jonathana Crossleyho v projektu Czech Mate.

Toto hudební seskupení vzniklo při jedné z návštěv Jonathana Crossleyho v ČR, kde vystupoval na jazzovém festivalu a v jazzových klubech. Od roku 2007 společně vystoupili již na 25 koncertech po Evropě. V březnu 2009 se jednalo o první návštěvu českých hudebníků v JAR a představení společných skladeb jihoafrickému publiku. Během turné muzikanti vystoupili v Kapském Městě, Plettenberg Bay, East London, Grahamstown a poslední zastávkou byl Johannesburg. V těchto destinacích se kromě koncertů uskutečnily i workshopy pro studenty a další zainteresované. Poslední koncert byl zároveň živě nahráván a z tohoto koncertu vznikne CD.


Turné taneční skupiny s představením S kůží na trh v JAR

Ve dnech 31.3.-8.4.2009 zorganizoval a zajistil ZÚ Pretoria turné taneční skupiny s představením S kůží na trh v JAR. Představení se podařilo začlenit do letošního programu kulturního festivalu v Oudsthoornu, jednoho z nejvýznamnějších a největších kulturních festivalů v JAR. Již během prvního představení si aktérky – čtyři mladé ženy získaly publikum na svoji stranu a hned první vydání festivalového deníku přineslo velmi pozitivní ohlasy na jejich představení.

Celkem se v Oudsthoornu uskutečnila 3 představení, která se setkala s velkým zájmem a nadšeným ohlasem publika. V hlavním městě Pretorii proběhlo představení v jednom z divadelních sálů State Theatre. Ke spokojenosti pořadatelů byl sál zcela zaplněn.

V představení nabitém barvami, ženskostí a něhou čtyři mladé ženy odhalují své
nejbizarnější představy o tom, jak pobavit publikum, aniž by vystavovaly na odiv
svou krásu. Aktérky si vytyčily za cíl pobavit nejen sebe, ale i přítomné
publikum, aniž by na realizaci představení použily jakkoli závratné technické
prostředky. To se jistě v JAR podařilo.


Turné talentovaného českého klavíristy Lukáše Vondráčka

Ve dnech 29.4.-13.5.2009 se uskutečnilo v JAR turné talentovaného českého klavíristy Lukáše Vondráčka v JAR. Během turné vystoupil L. Vondráček s filharmonickými orchestry v Kapském Městě a Johannesburgu, zatímco v Pretorii, Port Elizabeth a Knysně se představil se sólovými recitály.

V recitálovém programu L. Vondráček předvedl virtuózní skladby J.S. Bacha v úpravě F. Busoniho, F. Liszta, F. Chopina, E. Griega a M. Balakireva. Publikum koncert ocenilo nadšenými ovacemi.


Filmový festival Evropské unie 2009

Filmový festival Evropské Unie 2009 v JAR se uskutečnil v termínu 8.5. – 4.6.2009. Festival byl uveden celkem ve čtyřech městech a filmy byly promítány na pěti různých místech v Pretorii, Johannesburgu, Kapském Městě a Durbanu.

Tohoto ročníku festivalu, jehož ústředním tématem byly hranice/borders, se zúčastnilo celkem 13 členských států Evropské unie se svými filmy. Českou republiku reprezentoval celovečerní dokument „Občan Havel“.


Turné skupiny Chodská vlna

Turné skupiny Chodská vlna bylo koncipováno jako kulturní akce na závěr lokálního předsednictví ČR v EU. Deštivé a chladné počasí v Kapském Městě bohužel nedovolilo uskutečnit koncert podle původního plánu na otevřeném podiu a tak soubor koncertoval na podiu restaurace Paulaner.

Další  tři koncerty byly uspořádány v Pretorii. Koncert 16.6.2009 doprovodil formální společenskou akci pro vedoucí zastupitelských úřadů členských zemí EU a další pozvané hosty. Vystoupení dne 17.6.2009 bylo směřováno zejména ke krajanské komunitě a lidem, kteří během lokálního předsednictví se ZÚ Pretoria spolupracovali. Každý z koncertů měl díky vysoké profesionalitě hudebníků a neobvyklé kombinaci žánrů skvělou atmosféru a hosté se dožadovali dalších a dalších přídavků dlouho po plánovaném konci koncertů. Závěrečný koncert proběhl 18.6.2009 v pretorijském rockovém klubu Tings and Times. Kapela Chodská vlna představila v Jižní Africe tradiční chodský dudácký folklór v rockovém kabátě a její vystoupení sklidilo rozsáhlý a velmi pozitivní ohlas.


Výstava o Georgu Schmidtovi v jihoafrickém Genadendalu

24. září 2009, kdy se v JAR slavil Heritage Day, proběhlo v jihoafrickém Genadendalu slavnostní otevření výstavy o životě prvního evangelického misionáře na africkém kontinentu Georgu Schmidtovi. Touto výstavou připomíná muzeum v Genadendalu 300. výročí narození moravského rodáka, který se zapsal do jihoafrické historie.

Georg Schmidt, který se narodil v moravském Kunvaldu (dříve Kunewalde) v roce 1709, byl vyslán do Jižní Afriky  jako misionář Moravských bratří, tedy příslušník Jednoty bratrské. Do Kapska přicestoval v roce 1737, kde založil misi v místě zvaném Baviaaskloof, dnes Genadendal (cca 150 km od Kapského Města). Svoji misijní činnost vykonával mezi původními obyvateli tohoto regionu z kmenu Khoi-Khoi. Jeho působení v tak vzdálené zemi nebylo jednoduché, Schmidtův pobyt nebyl nijak finančně podporován, což vyžadovalo soběstačnost v zajištění  životních potřeb i při misijní činnosti. G. Schmidt pobyl v Jižní Africe pouze 7 let. Během svého působení začal křtít původní obyvatele, což se znelíbilo holandským úřadům, a tak v roce 1744 musel opustit zemi. Nicméně jeho odkaz byl zachován a je dodnes připomínán  a ctěn.

Výstava je instalována v informačním centru města Genadendal a je přístupná  až do září 2010.


Turné cimbálové muziky Slovácko ml. v JAR

V druhé polovině listopadu 2009 zorganizoval ZÚ Pretoria hudební turné cimbálové muziky Slovácko ml. z Mikulčic po Jihoafrické republice.

Slovácko ml. se prezentovalo v JAR již v roce 2007. Po velkém úspěchu jejich vystoupení a po potvrzení oboustranného zájmu zajistil ZÚ Pretoria turné i v roce 2009. Hudební vystoupení byla využita při prezentačních akcích České republiky v JAR. Program v JAR byl opravdu nabitý a pestrý, celkem se uskutečnilo 7 vystoupení, z toho 4 v Pretorii a Johannesburgu a 3 v Kapském Městě.

Dne 12. listopadu 2009 se podařilo zorganizovat vystoupení a společný workshop se členy Buskaid String Project v Sowetu. Díky ředitelce projektu paní Nalden došlo k velmi zajímavému interaktivnímu odpoledni mezi českými muzikanty a muzikanty z Buskaid formou hudebního workshopu.

Dále vystoupilo Slovácko ml. pro Mamelodi Music School v Pretorii a v Mezinárodní americké škole v Pretorii.

V sobotu 14.listopadu uspořádali společně Velvyslanectví České republiky a Slovenska  v Pretorii oslavy 20. výročí sametové revoluce. Akce se odehrávala v prostorách slovenského velvyslanectví a byla určena zejména pro české a slovenské krajany. Součástí akce byla i výstava „1989 očima fotografů“, kterou instaloval ZÚ Pretoria. Cimbálová muzika vyhrávala po celé odpoledne všem přítomným, kteří přivítali hudební program a oceňovali hudební kvality muzikantů. 

V Kapském městě vystoupili muzikanti při prezentační akci České republiky jako turistické destinace,  dále příjemně zestřili premiéru opery Liška Bystrouška, kterou uvedla Opera Cape Town, kdy vyhrávali před i po skončení premiéry ve foyer divadla Artscape  a  velmi pozitivních ohlasů se setkalo i jejich vystoupení na vinné farmě v Seidelbergu spojené s ochutnávkou vín.


Opera Liška Bystrouška v Kapském Městě

Opera Kapské Město uvedla dne 20. listopadu 2009 premiéru opery Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky. Jednalo se o historicky první uvedení Janáčkovy opery v Kapském Městě.

Na produkci opery se podíleli studenti z Cape Town Opera Studio, University of Cape Town Opera School a ze South African College of Music. Jednalo se tedy o vystoupení převážně  mladých nadaných umělců, kteří s nadšením překonali všechny nástrahy nesnadného díla. Zpěváci obdivuhodně zvládli janáčkovskou češtinu pod vedením jazykového kouče Timothy Cheeka z USA. Celkový dojem z představení umocnila zajímavá scéna a zejména nápadité a trefné kostýmy. Hudební složku řídil pod taktovkou mladý německý dirigent Felix Krieger.

Premiéru opery zpestřilo také vystoupení cimbálové muziky Slovácko ml., která vítala  příchozí návštěvníky při vstupu  do budovy Artscape Theatre a  která po skončení představení hrála na slavnostní recepci. Vystoupení Slovácka ml. se setkalo s velkým ohlasem návštěvníků i samotných účinkujících z představení a rovněž podtrhlo a umocnilo českou linii celého večera.

Premiéra Lišky Bystroušky byla přijata nadšenými ovacemi publika, které zcela zaplnilo hlediště divadla.