česky  english 

rozšířené vyhledávání

Kulturní akce 2010

Výstava děl Jiřího Lammela v Kapském Městě

Ve dnech 15. a 16.2. 2010 uspořádal ZÚ Pretoria  v Kapském Městě slavnostní otevření výstavy děl Jiřího Lammela s názvem Symbol české státnosti. Výstava byla umístěna v reprezentačních prostorách budovy bývalého Generálního konzulátu v Kapském Městě.

Výstava byla otevřena za osobní přítomnosti jejího autora. Pan Lammel zapůjčil ZÚ Pretoria celkem 5 objektů, jejichž motivem byla česká vlajka. Jedním ze zásadních důvodů, proč autor zpracovává již několik let téma české vlajky je snaha a touha po posílení vážnosti české státnosti  a vlajky jako státního symbolu. Autor vychází z velmi jednoduchého, přitom však originálního tvaru vlajky. Konkrétně pro Kapské Město vybral autor dřevěné reliéfy a prostorová řešení s použitím uhlíkových vláken.

 


Turné jazzového instrumentalisty Lukáše Kytnara v JAR

Ve dnech 14. až 24.10. 2010 se uskutečnila série vystoupení českého jazzového instrumentalisty Lukáše Kytnara v Kapském Městě. Lukáš Kytnar vystupoval spolu s jihoafrickými jazzovými muzikanty a navázal tak již na existující spolupráci mezi českými a jihoafrickými hudebníky, kteří se setkávají  při společných hudebních vystoupeních v ČR i v JAR. Lukáš Kytnar již vystoupil v JAR v únoru 2009 v průběhu CZ PRES během projektu CzechMate.

Turné v roce 2010 lze označit za velký úspěch. ZÚ Pretoria spolu  s jihoafrickým hudebním partnerem zajistil nabitý program celkem sedmi vystoupení v různých klubech a na dalších pódiích v Kapském Městě, včetně prestižního jazzového klubu Green Dolphin na Waterfrontu.  Jeden z koncertů Lukáše Kytna spolu s Ruch Nerwich Quartetem se také uskutečnil ve Visegrádském domě.

 


Promítání českých filmů na filmových festivalech EU v Namibii, Svazijsku a Jihoafrické republice.

Filmový festival EU v namibijském Windhoeku, pořádaný již poněkolikáté Delegací EU, měl v roce 2010 hlavní téma fotbal. Festival se konal v období kolem zahájení MS ve fotbale 2010 v JAR v červnu 2010. Česká republika byla na festivalu důstojně zastoupena nestárnoucím filme „ Muži v offsidu“.

Podruhé se konal Filmový festival EU v Mbabane ve Svazijsku, organizovaný rovněž tamější Delegací EU. Pro tento festival zajistil ZÚ Pretoria promítání filmu „Fimfárum 2“.

Filmový festival Evropské Unie 2009 v JAR se uskutečnil v termínu 13.8 – 13.9.2010. Festival byl uveden celkem ve čtyřech městech, tj. Pretorii, Johannesburgu, Kapském Městě a Durbanu a filmy byly promítány na pěti různých místech. Česká republika byla na festivalu prezentována na festivalu filmem „Fimfárum 2“.

 


Prezentace Visegrádské čtyřky jako turistické destinace

Dne 9. listopadu 2010 se ve Visegrádském domě v Kapském městě uskutečnila společná prezentace pod názvem „V4 jako turistická destinace“, na kterou navazovala samostatná prezentace Polska a Ukrajiny k Mistrovství Evropy 2012 ve fotbale. Akce se zúčastnilo na 90 pozvaných hostů převážně z oblasti cestovního ruchu, zástupci leteckých společností, médií, podnikatelských, školských a sportovních kruhů z provincie Západní Kapsko. V rámci akce byl promítnut 11ti-minutový film o visegrádském regionu a distribuována mj. i společná prezentační brožura V4.  S ohledem na účast zástupců podnikatelských kruhů byly země V4 představeny jako vhodný prostor pro investice.

Akce byla účastníky hodnocena velice pozitivně a přispěla jednak k prezentaci V4, ale také k prezentaci jednotlivých zemí v JAR.