česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česko-slovenská akce v Pretorii k 20. výročí vzniku samostatných států

Dne 16. září uspořádala Velvyslanectví České republiky a Slovenské republiky ve spolupráci s katedrou politologie Pretorijské univerzity (University of Pretoria) a Jihoafrickým ústavem mezinárodních vztahů (SAIIA) panelovou diskusi s názvem „Pokojný přechod k demokracii: česká a slovenská zkušenost“. Hlavními řečníky byli Dr. Jakub Landovský z katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a Dr. John Maré, bývalý jihoafrický diplomat, který navazoval vztahy se státy střední a východní Evropy po skončení apartheidu a dnes působí jako nezávislý konzultant.

V r. 2013 si Česká republika a Slovenská republika připomínají 20. výročí nezávislosti. Rozdělení Československa je i nadále příkladem mírového řešení konfliktů. Obě země pokračovaly v politické a ekonomické transformaci na základě reforem přijatých v Československu na začátku 90. let po pádu totalitního komunistického režimu v r. 1989. V současnosti jsou plně integrovány v EU, NATO a OECD a mají blízké a přátelské vztahy. V roce 2013 si také připomínáme 20. výročí navázání diplomatických styků mezi Českou republikou a Slovenskou republikou a JAR.

Programem panelové diskuse prováděla Dr. Yolanda Spies z katedry politologie Pretorijské univerzity. V úvodu přednesli krátké projevy oba velvyslanci. Velvyslankyně ČR Blanka Fajkusová zmínila výjimečné osobnosti klíčové pro vývoj v ČR, SR, resp. JAR, prezidenty Václava Havla a Nelsona Mandelu. Dále shrnula hlavní úspěchy ČR v uplynulých 20 letech, s důrazem na klíčové reformy v ekonomické oblasti. Dr. Jakub Landovský se podrobněji věnoval stavu společnosti po dvou desítkách let existence demokracie a upozornil na zajímavé souvislosti mezi ČR/SR (transformace po období totality) a JAR (transformace po apartheidu). Dr. John Maré vyzdvihl ve svém příspěvku úspěšnou regionální integraci ČR a SR, která je vhodnou inspirací pro země afrického kontinentu. Šéfka SAIIA Elizabeth Sidiropoulos na závěr shrnula diskusi a následně moderovala debatu s publikem.

Při příležitosti panelové diskuse, která se uskutečnila v prostorách Pretorijské univerzity, připravila Velvyslanectví ČR a SR obdobně koncipované výstavy o historii obou zemí po rozdělení v r. 1993. Akce byla zakončena malou recepcí.

V příloze najdete pozvánku s životopisy hlavních řečníků, projevy obou velvyslanců a Dr. Marého a řadu fotografií.

přílohy

Projev české velvyslankyně / Speech by the Czech... 17 KB PDF (Acrobat dokument) 28.9.2013

Projev slovenského velvyslance / Speech by the Slovak... 14 KB PDF (Acrobat dokument) 28.9.2013

Projev dr. Landovského / Remarks by Dr. Landovský 54 KB PDF (Acrobat dokument) 9.10.2013

Projev Dr. Maré / Speech by Dr. Maré 29 KB PDF (Acrobat dokument) 28.9.2013

Pozvánka / Invitation 28 KB PDF (Acrobat dokument) 28.9.2013

Galerie


20 let samostatné ČR a SR / 20 Years of Independent Czech Republic and Slovak Republic