česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Český úspěch na největším jihoafrickém uměleckém festivalu

Český divadelní soubor Spitfire Theatre Company dosáhl velkého úspěchu na uměleckém festivalu v jihoafrickém Grahamstownu, který probíhal ve dnech 26. 6. – 6. 7. 2013.

Umělecký festival v jihoafrickém Grahamstownu (www.nationalartsfestival.co.za) je považován za největší a nejprestižnější festival svého druhu v subsaharské Africe. Každý rok festival navštíví v průměru 200 tisíc návštěvníků.

Český soubor zde ve dnech 4. – 7. 7. 2013 prezentoval v originálním pojetí v šesti vystoupeních své představení Hlas Anny Frankové. Představení vychází ze známého osudu německé židovské dívky Anny Frankové (nar. 12. 6. 1929 ve Frankfurtu nad Mohanem – zemř. březen 1945, koncentrační tábor Bergen-Belsen). Anna si deník psala během skrývání v Amsterodamu, v češtině byl vydán knižně pod titulem Deník Anne Frankové. Hlas Anny Frankové se dotýká strastí i radostí třináctileté holčičky donucené se ukrývat ve skrýši zadního traktu domu. V představení ji představuje velmi originálním tanečním a divadelním projevem Miřenka Čechová.

Čtyři ze šesti představení Spitfire Theatre Company v Grahamstownu byly zcela vyprodány. Vystoupení zhlédlo celkem na 700 diváků.

Vystoupení českých umělců bylo mimořádně úspěšné. Dle informací Velvyslanectví v Pretorii šlo o vůbec první vystoupení českých umělců na festivalu v Grahamstownu, které bylo navíc programově zařazeno mezi hlavní festivalová představení. Vystoupení  Spitfire Theatre Company významně přispělo k zviditelnění české umělecké tvorby v JAR a k navázání dalších kontaktů.

Účast souboru finančně podpořilo Velvyslanectví ČR v Pretorii s laskavou pomocí firmy American Express Travel and Tours z Johannesburgu.

Galerie


Grahamstown National Arts Festival 2013


TheVoiceofAnneFrank