česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ozvěny Jednoho světa v Jižní Africe

Velvyslanectví ČR v Pretorii navázalo v letošním roce partnerství s filmovým festivalem zaměřeným na lidská práva Tri-Continental Human Rights Film Festival, který se konal ve dnech 13. – 29. září 2013. Hlavní část filmové přehlídky probíhala ve velkých kinosálech v Johannesburgu, vybrané filmy byly promítány také v Pretorii a Kapském Městě.

Z iniciativy našeho velvyslanectví se festivalu a paralelně konané People-2-People (P2P) International Documentary Conference zúčastnila ve dnech 13. – 19. září 2013 také ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková. Konference je pořádána každý druhý rok ve spolupráci s Wits University v Johannesburgu a věnuje se různým aspektům dokumentární tvorby s lidskoprávní a sociální tématikou.

Ředitelka festivalu Jeden svět vystoupila jako jeden z hlavních řečníků na dvou panelových diskusích:

-          Jak se pohybovat v prostředí mezinárodních filmových festivalů (Docschool: Navigating the Festival Circuit. Understanding the international film festival landscape)

-          Umění nebo objektivita. Diskuse tvůrců o různých přístupech k sociopolitickým tématům (Agitprop, Art or Objectivity. A debate between practitioners about approaches to socio-political subject matter)  

S podporou Velvyslanectví ČR v Pretorii byly v rámci sekce Ozvěny Jednoho světa (Echoes of the One World Festival) promítnuty tři dokumentární snímky:

-          Tygří holky (Miss Nikki and the Tiger Girls)

-          Bahrajn – vstup zakázán (Bahrain: The Forbidden Country)

-          Dejte nám peníze (Give Us the Money)

Podívejte se na přiložené fotografie dokumentující účast ředitelky festivalu Jeden svět Hany Kulhánkové na letošním ročníku Tri-Continental Human Rights Film Festival.

Více informací najdete na následujících webových stránkách:

Tri-Continental Human Rights Film Festival http://www.3continentsfestival.co.za/wp-content/uploads/215_Cetalogue.pdf

P2P International Documentary Conference http://people2people.co.za/

Jeden svět (One World Human Rights Film Festival) http://www.oneworld.cz/festival/

Galerie


Tri-Con 2013