česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vzpomínka na vyhlazení Lidic v Durbanu

Dne 9. září 2013 zhlédlo více než 40 lidí z Durbanu působivý český film Lidice režiséra Petra Nikolaeva. Promítání připravilo Velvyslanectví ČR v Pretorii ve spolupráci s pobočkou Holocaust and Genocide Centre v Durbanu.

Tragický osud české vesnice zničené v červnu 1942 nacistickým Německem byl pro většinu přítomných dosud neznámý. Ředitelka Holocaust and Genocide Centre v Durbanu Mary Kluk připomněla, že v roce 2012 byl film promítnut v pobočkách Holocaust and Genocide Centre v Johannesburgu a v Kapském Městě. Zástupkyně velvyslankyně Nicol Adamcová vysvětlila historické okolnosti a přímou souvislost vyhlazení Lidic s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha skupinou československých parašutistů.

Diváci si prohlédli také kresby jihoafrických dětí, které se v minulých letech účastnily Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice založené na paměť dětských obětí válečných konfliktů.

Není bez zajímavosti, že součástí zahrady Holocaust and Genocide Centre v Durbanu je pietní připomínka jiného tragického místa na českém území - ghetta v Terezíně. Můžete se přesvědčit na přiložených fotografiích.  

Galerie


Lidice in Durban