česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Český kulturní úspěch ve slavném Market Theatre v Johannesburgu

ČR zaznamenala mimořádný kulturní úspěch v Jihoafrické republice. Divadelní soubor Spitfire Company představil v deseti vystoupeních ve dnech 20. - 29. srpna 2014 ve známém Market Theatre v Johannesburgu své představení Hlas Anny Frankové.

Představení bylo realizováno i díky finančnímu příspěvku Velvyslanectví ČR v Pretorii a Ministerstva kultury ČR.

Představení vychází ze známého osudu německé židovské dívky Anny Frankové (nar. 12. 6. 1929 ve Frankfurtu nad Mohanem – zemř. březen 1945, koncentrační tábor Bergen-Belsen). Anna si deník psala během skrývání v Amsterodamu, v češtině byl vydán knižně pod titulem Deník Anny Frankové. Hlas Anny Frankové se dotýká strastí i radostí třináctileté holčičky donucené se ukrývat ve skrýši zadního traktu domu. V představení ji ztvárňuje velmi originálním tanečním projevem tanečnice Miřenka Čechová.

Všechna představení byla téměř vyprodána a pro velký úspěch byli umělci ze Spitfire Company požádáni o jedno představení navíc. Po úvodním vystoupení byla v Market Theatre uspořádána recepce.

Představení bylo velmi pozitivně hodnoceno i v jihoafrických médiích (viz např. http://www.artlink.co.za/news_article.htm?contentID=36218 a https://robynsassenmyview.wordpress.com/tag/the-voice-of-anne-frank/ - v angličtině).

Spitfire Company představil Hlas Anny Frankové již v roce 2013 na uměleckém festivalu v Grahamstownu.

Galerie


Hlasy Anny Frankové v Market Theatre / Voice of Anna Frank in the Market Theatre


Koktejl / Cocktail