česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Dvořákovy Slovanské tance sklidily v JAR mimořádný úspěch

Ve dnech 17.-20.10.2014 se v JAR konala série klavírních recitálů Michaely Malé a Lukáše Klánského. Uspořádání koncertů v Kapském Městě, Muizenbergu a Johannesburgu podpořilo Velvyslanectví ČR v Pretorii.

Oba mladé umělce pojí studium v ČR a dlouholeté přátelství. Michaela Malá je držitelkou řady českých i mezinárodních ocenění. Od r. 2013 žije v Kapském Městě, kde se věnuje především pedagogické činnosti, ale spolupracuje i s místními umělci. Lukáš Klánský je laureátem mnoha soutěží. Vystupuje jak sólově, tak jako komorní hráč, pravidelně koncertuje s laureátem Pražského jara, houslistou Janem Mráčkem, s violoncellistou Ivanem Vokáčem, s Václavem Hudečkem a s Pražákovým kvartetem.

Na všech koncertech zazněly Slovanské tance Antonína Dvořáka v původním provedení pro čtyřruční klavír. Na koncertě v German International School v Kapském Městě, na jehož organizaci se podílela hudební společnost Musica Mundi paní Alice Zidek, zazněly kompletní (první i druhá řada), navíc ještě klavíristé sólově zahráli krátké skladby Bedřicha Smetany. Na koncertech v kulturním centru Casa Labia v Muizenbergu a v Da Capo Concert Chamber v Randurgu zazněl cca hodinový výběr. Publikum ve všech případech reagovalo nadšeně, posluchači ocenili jednak samotnou Dvořákovu hudbu, jednak procítěnou interpretaci.

Dne 21.10.2014 Michaela Malá a Lukáš Klánský vystoupili i na recepci ke státnímu svátku ČR. I toto krátké představení se setkalo s mimořádným ohlasem přítomných.

Koncerty se konaly v rámci Roku české hudby.

Galerie


German International School


Casa Labia Cultural Centre