na_celou_sirku
Foto: Holocaust and Genocide Centre JHB

Přednáška Z. Pavlovské v Centru holocaust a genocidy v Johannesburgu

Velvyslanectví ČR v Pretorii uspořádalo ve spolupráci s Centrem holocaust a genocidy přednášku o příběhu lodi Patria, která se konala dne 5. června 2018 v prostorách centra v Johannesburgu. Pozvání přijala Mgr. Zuzana Pavlovská, vedoucí oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze.

Příběh lodi Patria je dobrodružný a zároveň smutný příběh židovských uprchlíků. V září 1940 se 3 600 uprchlíků z Československa, Rakouska a Maďarska nalodilo na tři lodě: Tichomoří, Miloš a Atlantik, které směřovaly do Palestiny. Britské koloniální úřady však zabránily vstupu do Palestiny, uprchlíci byli převedeni na loď Patria na cestu na ostrov Mauricius.

Přednáška byla rovněž spojena s výstavou Zmizelý sousedé, což je jeden z projektů Židovského muzea v Praze pro středoškolské studenty.

Přednáška a výstava se těšila velkému zájmu. Úvodní slovo přednesl velvyslanec Michal Král a ředitelka Centra holocaust a genocidy Tali Nates. Akce se zúčastnilo cca 60 lidí, z diplomatické komunity se přednášky zúčastnila zástupkyně velvyslance Izraele Ayellet Black.

Paní Pavlovská měla v Centru holocaustu a genocidy v Johannesburgu a následně na Westerford High School v Kapském Městě vyučovací workshopy pro středoškoláky o dějinách judaismu střední Evropy.

Velvyslanectví ČR v Pretorii dlouhodobě spolupracuje s Centrem holocaustu a genocidy (Johannesburg, Kapské Město a Durban), proto založilo tradici českého dne, kdy je uspořádána alespoň jedna kulturní akce ročně v některém z center.

 

Galerie


story of ship Patria - Zuzana Pavlovská