česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Embassy of the Czech Republic
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Recepce ke státnímu svátku České republiky

(Archivní článek, platnost skončena 09.08.2023.)

Na rezidenci velvyslance jeho excelence Michala Krále se dne 24. října 2019 tradičně konala recepce ke státnímu svátku – Dni vzniku samostatného československého státu 28. října. Jihoafrickou vládu zastupoval pan Jacob Skosana, vrchní ředitel Ministerstva spravedlnosti a vězeňství. Akci uvedla hudebním recitálem úspěšná jihoafrická sopranistka paní Loveline Maduro, která interpretovala českou a jihoafrickou státní hymnu a poté zazpívala v českém jazyce árii z Dvořákovy opery Rusalka. Ohlas na vystoupení byl velice pozitivní.

Úspěšnou akci navštívily více než tři stovky hostů mj. velvyslanci a členové diplomatického sboru, zástupci jihoafrické státní správy a regionální agentur, podnikatelé (např. Paramount Group, Armscor, Formalito, FNB, IntoSA, AHI, JCCI, SABC), krajané, partneři ZÚ v oblasti rozvojové spolupráce (Sunrise Rotary Club) i další spřízněné instituce (např. IOM, SAIIA, Holocaust and Genocide Centre, UNISA, zástupce Moravské církve, vedení Brooklynského divadla).

V úvodu se hlavní ceremoniář akce - pan Marius Heyens rozloučil jménem diplomatického sboru i hostů a širokého okruhu partnerů i přátel ambasády s velvyslancem, kterému se naplnilo čtyřleté vyslání. Ocenil jeho profesionalitu i osobní angažovanost v prohlubování česko – jihoafrických vztahů a vyslovil za všechny hluboké poděkování a hodně štěstí v dalším profesním působení v České republice.

Velvyslanec ve svém projevu v úvodu nejprve osvětlil význam roku 1918 v českých dějinách, a důvody, proč si připomínáme 101. výročí naší samostatné státnosti. Pohovořil o turbulentním charakteru novodobé české historie a v této souvislosti vzpomenul i další významné mezníky našich dějin. Vzpomněl zejména tři letošní významná výročí: 15 let našeho členství v EU, 20. výročí našeho členství v NATO a 30 let od zahájení tzv. Sametové revoluce, kdy naše společnost nastartovala transformaci k parlamentní demokracii a tržní ekonomice, což přineslo nesčetné množství nových příležitostí.  Zdůraznil, že Česká republika nyní zažívá stabilní ekonomický růst a nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU. V kontextu bezpečnostní situace poukázal na fakt, že ČR je na žebříčku světové bezpečnosti na výborném 6. místě. Velvyslanec dále pokračoval analýzou česko - jihoafrických obchodních vztahů, ocenil, že JAR patří k našim nejvýznamnějším subsaharským partnerům. Ocenil, že pravidelné konzultace mezi našimi zeměmi na úrovní náměstků ministerstev zahraničí, které se konají od roku 2010, podstatně přispívají k rozvoji česko - jihoafrických vztahů a mají povzbudivé výsledky. Příští konzultace se budou konat v  roce 2020 v Praze. Vyzdvihl nedávné 4. setkání Smíšené komise pro hospodářskou spolupráci na úrovni náměstků ministerstev průmyslu a obchodu, které se uskutečnilo 4. října toho roku v Praze za účasti několika jihoafrických firem a současně poukázal na stabilně rostoucí obchodní výměnu mezi oběma státy. Připomněl také několik významných kulturních akcí, kterými se ČR během uplynulého roku v JAR prezentovala, zejména koncert skupiny Spiritual Kvintet v Brooklynském divadle a dva koncerty vážné hudby. Velvyslanec dále ocenil spolupráci s Czech Trade, partnerství s pretorijskou Univerzitou a UNISA, SAIIA, Centrem holocaustu a genocidy v Johannesburgu, dlouhodobé partnerství se Zvláštní školou v Mamelodi s pomocí Rotary Sunrise Club a další. Taktéž poděkoval našim partnerům z Visegrádského domu - Slovensku, Polsku a Maďarsku za spolupráci a využívání naší budovy v Kapském městě. Na závěr se velvyslanec rozloučil se všemi přítomnými vzácnými hosty, oznámil brzký nástup nového tituláře a pořádával přítomné, aby mu poskytli tak skvělou podporu a nápomoc, jaké se z jejich strany dostalo i jemu.

Vedle standardního pohoštění zajištěného cateringovou firmou připravilo velvyslanectví v Pretorii v tradiční spolupráci se zástupkyněmi krajanské komunity také občerstvení v českém stylu (guláš, řízky, jablečný závin apod.). Podávalo se české pivo Svijany.


Vypracovala:  Alice Mžyková, vedoucí kulturního a konzulárního úseku Velvyslanectví ČR v Pretorii

Galerie


Recepce ke státnímu svátku 2019