česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká republika se zúčastnila Evropského filmového festivalu na Mauriciu

Prezident Mauricijské republiky Prithvirajsing Roopun 21. října slavnostně zakončil čtvrtý ročník Evropského filmového festivalu v Port-Louis, kterého se poprvé účastnila za podpory ZÚ Pretoria také Česká republika. Prezident zdůraznil, že Evropský filmový festival je stále důležitý pro oslavu a upevňování vazeb, které existují mezi Mauriciem a Evropskou unií. 

Mauricius a EU mají excelentní vazby, které jsou založeny na přátelství, společných hodnotách a spolupráci a také na konstruktivních hospodářských a obchodních vztazích, které se v průběhu let zintenzivnily.

Závěrečného ceremoniálu v kině M-cine  se účastnil i viceprezident Republiky, pan Cyril Eddy Boissézon,  velvyslanec EU na Mauriciu, pan Vincent Degert a další osobnosti. Česká republika se zapojila se dvěma krátkými filmy - Probouzečem (2017) od Filipa Diviaka a snímkem Myši patří do nebe (2021) od Jana Bubeníčka a Denisy Grimmové, které byly publikem přijaty velmi pozitivně.

Čtvrtý ročník Evropského filmového festivalu na Mauriciu, který se konal od 10. do 21. října 2022, zorganizovala delegace EU a zahrnoval aktivity zaměřené na kinematografii a kulturu.

Festival letos nabídl mauricijské veřejnosti pět aktuálních celovečerních filmů a 15 krátkých filmů z 11 členských států, tři workshopy zaměřené na vzdělávání mladých lidí a diskusní sezení po promítání dvou celovečerních filmů. Téma roku 2022 „Partir, Ailleurs“ evokuje nejen pozvání k cestování, ale také ukazuje na druhou stranu mince brutální připomínkou reality tolika migrantů, kteří byli nuceni uprchnout ze své země, lidí hledajících novou naději.
Festival si proto kladl za cíl propagovat prostor pro úvahy, objevování a výměnu myšlenek o světě a jeho vývoji a také zviditelnit neuvěřitelnou kinematografickou rozmanitost evropského kulturního dědictví.