česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: TKS2
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Pretoria: Expedice Tatra kolem světa 2 dorazila na jih Afriky

Po více než roce a půl cesty, kdy expedice Tatra kolem světa 2 najela zhruba 50.000 kilometrů, se kola expediční T815 zvané Trajda dostala až do Jihoafrické republiky. Dne 3. září 2021, tedy den před zahájením již 11. africké etapy, měli čeští cestovatelé příležitost zasadit svůj další památeční strom. Stalo se tak během diskusního setkání s krajany a přáteli České republiky, které na  jedné „české“ farmě mezi Johannesburgem a Pretorií zorganizovalo Velvyslanectví České republiky v Pretorii.
 

V Jihoafrické republice proběhlo dne 3. září setkání zástupců expedice Tatra kolem světa 2 (TKS2) s krajany a přáteli České republiky, které uspořádalo Velvyslanectví ČR v Pretorii. Neformální setkání expedice s krajany se kvůli monstrózním rozměrům vozidla i pandemickým opatřením uskutečnilo mimo prostory pretorijského velvyslanectví (vůz by neprojel jeho branou), a to na farmě bohemistky a jediné české soudní tlumočnice na jihu Afriky paní Radky Millar-Hejmalové, v místě zvaném Centurion, za což paní Radce patří poděkování. Za zastupitelský úřad akci zahájil vzpomínkou na legendární Tatraplán cestovatelů Hanzelky a Zikmunda zástupce velvyslance pan Michal Jeřábek. Jednou z myšlenek českých cestovatelů TKS2 je i prezentace dobrého jména naší republiky ve světě a mapování obchodní spolupráce mezi ČR a zahraničím, proto byl na akci přizván i ředitel johannesburské pobočky Czech Trade Petr Haramul. Již tradičně, s myšlenkou částečného smazání uhlíkové stopy, byl slavnostně vysazen památeční strom, v pořadí již dvanáctý, jihoafrický Korálovník. Během zajímavé přednášky se vedoucí expedice, pan Marek Havlíček podělil s hosty o poutavé příběhy z průjezdu TKS2 asijským i africkým kontinentem, napínavé byly zejména příběhy o průjezdu Iránem nebo  Etiopií či některými středoafrickými státy. Akce se zúčastnilo zhruba 30 hostů.

Expedice se v letošním roce měla pohybovat po americkém kontinentu.  Organizátoři se však po domluvě se členy týmu, kteří projekt finančně podpořili, a i po uvážení covidových omezení rozhodli, že rok 2021 bude patřit Africe. To se nakonec ukázalo jako dobrý nápad. Cestovatelský projekt Tatra kolem světa 2 je unikátní zejména tím, že se během jeho trvání mohou na palubu expedičního speciálu Tatra připojovat i zájemci ze strany veřejnosti, kteří tak mají jedinečnou možnost zažít reálný expediční život na vlastní kůži. TKS2 je na rozdíl od TKS1 financována ze soukromých zdrojů, o to úctyhodnější je fakt, že ani pandemie, ani s tím související nižší zájem sponzorů tento projekt nezhatila. V původním plánu TKS 2 bylo opustit africký kontinent ve druhé polovině prosince. Plán se však změnil kvůli pandemicky uzavřeným státům v Jižní Americe a TKS zůstává v Africe pravděpodobně déle. Velvyslanectví proto přeje expedici hodně štěstí v dalším putování po Africe i při přesunu na další kontinent.

 

Galerie


Expedice Tatra kolem světa 2