česky  shqip  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZU Pristina
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Evropská letní hudební akademie 2017 – závěrečné koncerty

Závěrečnými třemi koncerty v Gjakova, Prištině a v Tetovu byl ukončen 6. ročník Evropské letní hudební akademie. Akademie se stala během dvou červencových týdnů hlavní kulturní akcí regionu Gjakova. Česká republika se letošního ročníku zúčastnila opět jako aktivní partner, český hudební pedagog Lukáš Moťka vedl kurzy pro studenty, sám vystupoval na několika koncertech a některé dirigoval.

ESMA 2017 se ve dnech 10. - 23. července prezentovala řadou hudebních aktivit a 120 mladých hudebníků z Kosova, Albánie, Makedonie, Černé Hory, Itálie a JAR s velkým zaujetím absolvovalo odborné lekce a společně vystupovalo na koncertech v Gjakova, Prištině a v Tetovu (Makedonie). Koncerty studentů a hudebních profesorů, převážně z děl W.A.Mozarta, D.Šostakoviče a L.Grondahla, navštívilo v průběhu konání akademie několik set posluchačů, kteří ocenili muzikální dovednosti mladých hudebníků. Akademie se v letošním roce konala již podruhé pod patronací nadace Gjakova-Basel za podpory municipality Gjakova a několika diplomatických zastoupení v Kosovu, zejména Rakouska a Německa.

Díky spolupráci s pražskou HAMU se v roce 2015 podařilo zajistit účast hostujících profesorů Kamily Moťkové (hoboj) a Lukáše Moťky (trombón). Účast českého hudebního pedagoga Lukáše Moťky v roce 2017 navázala na tradici při pořádání předcházejících ročníků akademie a současně přispěla k propagaci české kultury a české vážné hudby.

Projekt hudební akademie vznikl v roce 2012 z iniciativy Velvyslanectví České republiky v Prištině, které ji uspořádalo i v roce 2013 společně s českým klavíristou a hudebním pedagogem Jaromírem Klepáčem. Akademie se v Kosovu těšila velkému úspěchu a tak se jejího pokračování v roce 2014 ujalo německé velvyslanectví a v roce 2015 lucemburské velvyslanectví. Od roku 2016 hudební akademii pořádá ve městě Gjakova pod svou patronací nadace Gjakova-Basel.

Galerie


ESMA 2017 final concerts