česky  shqip  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZU Pristina
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Český projekt Aid for Trade 2017 - Business plány pro malé a střední podniky v Kosovu

Dne 22. listopadu 2017 představila česká společnost GEOtest, a.s. výsledky projektu „Pomoc při vytváření business plánů pro malé a střední podniky v Kosovu“. Projekt byl realizován v rámci české zahraniční rozvojové spolupráce v programu Aid for Trade Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s Kosovskou obchodní komorou. Výsledky projektu budou sloužit zejména malým a středním firmám v Kosovu při vytváření podnikatelské strategie.

Odborný seminář s prezentací výsledků projektu se konal za účasti náměstka Ministerstva průmyslu a obchodu Kosova Fatona Thaçiho, prezidenta Kosovské obchodní komory Safeta Gërxhaliu, ekonomického diplomata Velvyslanectví ČR v Prištině Vítězslava Pura a cca 70 zástupců státní a podnikatelské sféry v konferenčním centru hotelu Sirius v Prištině. Náměstek Faton Thaçi poděkoval České republice za dosavadní podporu v rámci zahraniční rozvojové pomoci. Dále informoval přítomné o nejbližších záměrech vlády na podporu malých a středních firem s cílem zlepšit podnikatelské prostředí a snížit negativní vliv různých překážek při podnikání. Prezident komory Safet Gërxhaliu vysoce ocenil přínos českého projektu pro malé a střední podniky, kterým se dostává do ruky významný metodický nástroj při plánování podnikatelských aktivit.

Na semináři byly prezentovány základní výstupy projektu, tj. internetová stránka zpracovaná v albánském a anglickém jazyce (http://oek-biznesplan.com/), která obsahuje rovněž online verzi příručky pro tvorbu business plánů včetně video instruktáže. Na internetových stránkách bylo umístěno také propagační video s příklady kosovských podnikatelů, kteří pomocí business plánů rozvinuli své podnikání. Na zpracování projektu a vlastní webové prezentaci se podílela společnost Alchemy Capital.

Cílem projektu je zlepšení podnikatelské situace v Kosovu, zejména zvýšení potenciálu malých a středních podniků, a to prostřednictvím realizace projektových aktivit, zejména předáním zkušeností a moderní praxe při vytváření business plánů. V návaznosti na spolupráci při zpracování projektu podepsali představitelé společnosti GEOtest a Kosovské obchodní komory memorandum o porozumění.

V programu Aid for Trade se jedná již o druhý projekt českých firem zaměřený na IT technologie. V roce 2016 zpracovala česká firma DataB studii proveditelnosti zaměřenou na interoperabilitu informačních systémů státních institucí v Kosovu. Kromě jiného v Kosovu úspěšně působí společnost Gjirafa, která pracuje na budování internetové ekonomiky a navazuje na předchozí spolupráci s českými investory. Jednou z výrazných priorit nové vlády je podpora informačních technologií, což vytváří významné příležitosti pro další české subjekty, které mohou navázat na dobré renomé uvedených projektů.  

Vítězslav Pur, Velvyslanectví ČR v Prištině

Galerie


Czech project Aid for Trade 2017 - Business plans for small and medium-sized enterprises in Kosovo