česky  shqip  english 

Advanced search
na_celou_sirku
Photo: (@MZV)
Article notification Print Decrease font size Increase font size

Pjesëmarrja çeke në Panairin Ndërkombëtar “EXPOKOS 2016”

Panairi Ndërkombëtar “Expokos 2016”, për herë të parë do të mbahet në Prishtinë, nga 25 deri më 27 maj. Panairi i sivjetmë, kryesisht, do të përqëndrohet në sektorin e energjisë dhe të minierave, në ndërtimtari, në teknologjitë e reja dhe në patundshmërinë. Ambasada e Çekisë në Prishtinë po përgatit pjesëmarrjen e kompanive çeke në një ekspozitë të përbashkët në kuadër të projekteve të diplomacisë ekonomike, që financohet nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe Ministria e Industrisë dhe Tregtisë së Republikës së Çekisë.
 

Panairi “Expokos” tradicionalisht është ngjarja më e madhe e panaireve në Kosovë që gjithashtu është edhe njëra nga ngjarjet e këtilla më të mëdha të në Ballkanin Perëndimor. “Expokos” është një platformë e rëndësishme komunikimi dhe informimi duke u ofruar kompanive expozuese mundësinë e krjimit profesional të konatakteve dhe mundësinë e prezantimit të prodhimeve të tyre publikut.  
 

Hapësira e ekpozimit është 20,000 metra katror ku në vitin 2015 ishin: 273 ekspozues, ekspozitat u përcollën nga më shumë së 30,000 vizitor nga Kosova, vendet e Ballaknit Perëndimor dhe nga vendet e BE-së.  

Në Kosovë janë në zhvillim e sipër një numër i projekteve gjithëpërfshirëse që do të prezantohen në Panair.Për shembull, projekti i termoelektranës së re është njëri nga projektet më të mëdha në Republikën e Kosovës, të realizuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik, si një investim më i madh i huaj prej 1 miliardë euro. Kontrata detyruese për terrmoelektranën e e re me thëngjill prej 500 MW është nënshkruar nga Ministria dhe kompania investuese në fund të vitit 2015.

Pjesëmarrja e parë e Çekisë në panairin “Expokos” ngjau më 2012. Atë botë u prezantuan, në një ekspozim të përbashkët, 9 kompani çeke nga sektori i energjisë, minierave dhe ndërtimtarisë.

Republika e Çekisë, pas katër viteve, kthehet në “Expokos”. Pjesëmarrja e sivjetme u zhvillua nga një analizë e mundësive eksportuese për kompanitë çeke në Kosovë dhe interesi specifik i disa kompanive çeke për t’u futur në tregun e Kosovës. Dy seminare, për investimet dhe mundësitë eksportuese në Kosovë, u mbajtën në nëntorin e vitit 2014 dhe 2015 në Ministrinë e Punëve të Jashtme, në Pragë, me ekspertët udhëheqës nga Kosova që ishin kontribut i rëndësishëm për përgatitjen e pjesëmarrjes çeke në “Expokos 2016”.  

Sivjet, pjesëmarrja çeke do të përqëndrohet në teknologjinë e trajtimit të ujërave të zeza, përdorimi i energjisë diellore dhe burimeve të tjera të energjisë, si dhe përqëdrimit në energjinë me thëngjill edhe në sektorin e minierave.

Për më shumë informata për Panairin Ndërkombëtar “Expokos 2016” mund të shihni broshurën e ngjitur. Diplomati për ekonomi Vítězslav Pur (e-mail: vitezslav_pur@mzv.cz, tel. +381/38246676) po ashtu, do t’iu informojë për mundësitë e pjesëmarrjes në Panair në kontekstin e qëndrimit të përbashkët nën patronazhin e MPJ dhe MIT (Republika e Çekisë).

Interesimi juaj për pjesëmarrjen në panairin “Expokos 2016” në kuadër të qëndrimit të përbashkët pritet më 11 prill 2016. Ne presim me padurim pjesëmarrjen tuaj.

 

 

Attachments

Expokos 2016 2 MB PDF (Adobe Acrobat document) 2016-03-23