عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Sčítání lidu, domů a bytů 2021

Sčítání lidu, domů a bytů 2021 začne o půlnoci z pátku 26. na sobotu 27. března. Mimo území ČR nebudou k dispozici tištěné formuláře, ale od 27. března do 9. dubna se bude možné odkudkoliv sečíst přes internet.

Koho se sčítání týká

Sčítání 2021 je povinné pro všechny osoby, které mají v rozhodný okamžik, tedy o půlnoci z 26. na 27. 3. 2021, trvalý pobyt nebo přechodný pobyt nad 90 dnů na území ČR. Sečíst se musí každá taková osoba, bez ohledu na místo skutečného pobytu, na věk, svéprávnost a zdravotní stav. Za osoby mladší 18 let, nesvéprávné a podobně provádí sečtení jejich zákonný zástupce, opatrovník či osoba k tomu oprávněná. Sčítání se týká i všech cizinců přítomných v ČR v rozhodný okamžik. Pro jinojazyčné osoby jsou k dispozici verze sčítacích formulářů, případně vysvětlivky v jazycích běžných na našem území.

Sčítání je povinné i pro osoby (jak občany ČR, tak i cizí státní příslušníky) s hlášeným pobytem v ČR, které žijí v zahraničí. Sečíst se musí i ti občané, kteří sice trvalý pobyt v Česku nemají, ale ve skutečnosti v rozhodný okamžik (půlnoc z 26. 3. 27. 3. 2021) na území České republiky žijí, tj. například se vrátili z ciziny, ale ještě se nepřihlásili k pobytu. Jinými slovy, každý občan, který má v Česku evidovaný trvalý pobyt (přesněji ho měl o půlnoci z 26. na 27. března 2021), se sčítá. Nezáleží na tom, kde ve světě žije, jaké má další občanství. Nezáleží ani na tom, kde je v zahraničí hlášen k pobytu. Týká se to většiny českých občanů žijících v zahraničí, protože málokdo si při vystěhování oficiálně ukončuje trvalý pobyt. Občanů žijících v zahraničí, kteří mají na území Česka ukončený pobyt, se sčítání netýká.

Pokud tedy bydlí naši občané v zahraničí a nemají v České republice trvalý pobyt, ani nebudou v rozhodný okamžik na našem území přítomni, nemusí vyplňovat sčítací formulář. Pokud bydlí v zahraničí, ale stále mají trvalý pobyt v Česku, je nutné sčítací formulář vyplnit.

Cizinci žijící v ČR

Účastnit se sčítání jsou povinni i cizinci, kteří mají v České republice trvalý pobyt nebo přechodný pobyt nad 90 dní. Dále pak fyzické osoby, kterým byl udělen v České republice azyl, doplňková ochrana nebo dočasná ochrana. Pro uvedené osoby existují různé jazykové verze online formulářů, případně listinných sčítacích formulářů.

Osoby v zahraničí

Sečíst se musejí i osoby v zahraničí (občan ČR nebo cizinec), které měly k rozhodnému okamžiku trvalý či přechodného pobyt na dobu delší než 90 dnů v ČR. Sčítání online umožňuje osobám v zahraničí splnit svoji povinnost prakticky kdekoli.

 

přílohy

Zapojte se do Sčítání 2021 512 KB PDF (Acrobat dokument) 8.3.2021