عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Casablanca: Česká republika na knižním veletrhu

Česká republika se podruhé prezentovala na Mezinárodním knižním veletrhu v Casablance. Jeho 22. ročník se otevřel návštěvníkům od 12. do 21. února 2016. Přijelo na 668 vystavovatelů ze 44 zemí. Z Evropy na něm měla kromě České republiky stánek jen pětice největších zemí společně s frankofonní Belgií. 
 

Český stánek byl umístěn na hlavním veletržním „bulváru“ a příchozím nabízel vedle ukázek starší i moderní české literatury ve francouzských a arabských překladech také dětskou literaturu.

Protože lidé, kteří rádi čtou, jsou většinou povahy otevřené a zvídavé, byla část stánku věnována také těm, kteří chtějí na vlastní oči poznat krásy České republiky. K dispozici proto byly četné turistické brožury.

Školním výpravám, zejména doprovázejícím pedagogům, nabízela hosteska účast na Mezinárodní výtvarné soutěži Lidice.

Odkazy na webové stránky velvyslanectví České republiky v Rabatu, zejména pak na twittery úřadu ve francouzštině a arabštině připomínaly, že jsou na nich po dobu veletrhu představováni čeští autoři a jejich dílo. Snadno dostupné tak byly také  informace o literárním životě v České republice a o  samotném českém jazyce.

Návštěvníky zaujala možnost odnést si ze stánku českou báseň přeloženou do francouzského jazyka. Potvrdilo se, že arabský svět má pro poezii slabost a že podobná maličkost, se kterou v tomto roce nikdo jiný na veletrhu nepřišel, dokáže potěšit.

Galerie


SIEL 2016