عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Rabat
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká republika na knižním veletrhu v Casablance

Velvyslanectví České republiky se již počtvrté za sebou zúčastnilo Mezinárodního knižního veletrhu v Casablance (SIEL), jehož 24. ročník se konal ve dnech 8.  až 18. února 2018.
 

Česká republika měla ve veletržním paláci, kterým během veletrhu prošlo podle pořadatelů 520 tisíc návštěvníků, tj. narůst proti roku 2017 až o 70 tisíc, vlastní stánek o velikosti 9m2, a to jako jediná země ze střední a východní Evropy (s výjimkou DE) a jako jediná země EU, která nemá v Maroku svůj kulturní institut. Lze konstatovat, že během 11 dnů veletrh navštíví tisíce vzdělaných Maročanů, kteří mají velmi kladný vztah nejen k literatuře, ale ke kultuře obecně.

Po celou dobu veletrhu byla na českém stánku hosteska, která odpovídala na otázky, poskytovala informace a předávala kontakty.

Účast České republiky byla letos ve znamení prezentace Radio Prague, zahraničního vysílání Českého rozhlasu. Během prvního víkendu byla na stánku přítomna vedoucí francouzské redakce Magdalena Hrozínková, která natáčela rozhovory s návštěvníky.

Zvláštní pozornost byla letos věnována propagaci dětské výtvarné soutěže LIDICE a také nabízení informací o druhém ročníku internetového kurzu češtiny MOOC, který byl připraven českými lingvistickými experty působícími na francouzském národním institutu orientálních jazyků INALCO. V minulém roce byli právě maročtí studenti druhou největší skupinou v celkovém počtu studentů, hned po Francouzích. Tento trend se potvrzuje i v tomto roce, také díky publicitě v průběhu veletrhu.

Součástí české účasti na SIEL byla také pracovní setkání na stáncích marockých institucí (např. z oblasti lidských práv) a s řediteli některých marockých nakladatelství. Na dobré cestě je spolupráce s frankofonním marockým nakladatelstvím « Le Fennec », jehož ředitelka je připravena zahájit práci na překladu a vydání velmi zajímavě napsaného cestopisu Marie Majerové « Africké vteřiny » z roku 1933.

ZÚ Rabat také děkuje Moravské zemské knihovně za poskytnutí několika nových knižních titulů.

24. ročníku Mezinárodního knižního a edičního veletrhu v Casablance, největší akce tohoto druhu v Maroku, kterou zahájil následník trůnu princ Hassan, se letos zúčastnilo přes 700 vystavovatelů ze 45 států. Na stáncích bylo nabízeno přes 125 tisíc titulů a v průběhu veletrhu se uskutečnilo 791 doprovodných akcí (setkání s autory, diskuse, semináře). Hlavním hostem veletrhu byl Egypt. Stejně jako každý rok, i letos Maroko vynaložilo nemalé prostředky na pečlivou kontrolu obsahové nezávadnosti knih, především těch dovezených z dalších arabských zemí.

Rádio Praha: Magdalena Hrozínková o návštěvě Knižního veletrhu v Casablance

Galerie


SIEL 2018