عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: jcz
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Dar pro Národní knihovnu v Rabatu

Dne 13. června 2018 navštívil velvyslanec Viktor Lorenc v doprovodu svého zástupce Jana Czerného ředitele Marocké královské národní knihovny (BNRM) pana Abdelilaha Tahani.
 

V průběhu přijetí velvyslanec předal řediteli jako dar zastupitelského úřadu velký atlas České republiky, výpravné publikace vydané k výročí 700. let narození Karla IV, publikaci Příběh Pražského hradu, a asi dvě desítky dalších knih (učebnice češtiny, díla některých českých autorů přeložená do francouzštiny či arabštiny, bilingvní vydání české literatury) a CD s českou hudbou. Dar byl přijat s velkou radostí a ředitel slíbil, že všechny knihy a CD budou velmi rychle zařazeny do fondů Národní knihovny a budou k dispozici čtenářům, resp. melomanům.

Ředitel knihovny následně pozval velvyslance České republiky k prohlídce celé budovy a zejména jejího technického zázemí – mj. laboratoří, kde se ošetřují vzácné a staré rukopisy a oddělení, kde jsou tyto písemné skvosty digitalizovány, aby byly k dispozici badatelům.

Technicky spolupracuje knihovna se španělskou, francouzskou a nyní naposledy velmi intenzívně japonskou stranou (donor veškerého moderního laboratorního zařízení
a digitalizační techniky). V současné době se rýsuje také spolupráce s českými specialisty.

 

Galerie


Dar pro BNRM